Cellsortering med Adacolumn – en beprövad metod

Adacolumn

Den medicintekniska behandlingen Adacolumn sorterar bort inflammatoriska celler (vita blodkroppar) som driver på inflammationen i tarmen vid IBD (ulcerös kolit och Crohns sjukdom). På så vis ges tarmen en chans att återhämta sig och läka. En form av cellsortering, helt enkelt. I vår senaste kampanj för Adacolumn riktade vi oss till vården och till läkare som behandlar patienter med IBD.

IBD behandlas oftast med läkemedel, men det finns ett alternativ: Adacolumn, så kallad granulocyt- och monocytadsorptionsaferes. En teknik som uppfanns av japanska forskare för över 20 år sedan. Företaget Adacyte, som numera marknadsför Adacolumn, efterfrågade en ny kampanj som anspelar på det unika med produkten.

Vid IBD angriper kroppens eget immunförsvar tarmen, vilket skapar en kronisk inflammation. Dessa inflammatoriskt aktiva celler finns till stor del i blodet. Genom att låta blodet passera genom en kolonn (Adacolumn-kolonnen) kan man sortera bort många av dessa celler. De fastnar på särskilda kulor gjorda av cellulosa. När blodet passerat genom kolonnen återvänder det till kroppen, med betydligt färre inflammatoriska celler, och tarmen får en chans att återhämta sig. Så, precis som att vi källsorterar för en bättre miljö, kan vi cellsortera för en bättre tarmmiljö. Behandlingen har dessutom ingen påverkan på immunförsvaret eftersom det bara är de inflammatoriska cellerna som sorteras bort. Se exempel nedan på annonser och DR (direktutskick). Du kan även läsa mer på fattaibd.se.