Kvinnor behöver inte träna lika mycket (och hårt) som män

Hantlar

Kvinnor kan träna hälften så mycket som män och samtidigt få bättre skydd mot dödliga sjukdomar visar en ny studie.

Enligt studien ’’Sex Differences in Association of Physical Activity With All-Cause and Cardiovascular Mortality’’ behöver män träna fem timmar i veckan för att ha så bra chans att överleva som möjligt, medan det för kvinnor räcker med två och en halv. När det gäller styrketräning uppnådde män maximala hälsofördelar vid tre pass i veckan, för kvinnor räckte det med ett.

’’Det är förvånande att kvinnor vid en mindre mängd eller lägre nivå av fysisk aktivitet ändå fick mycket större effekt än männen’’, säger Jessica Norrbom, fysiolog på Karolinska Institutet.

Kvinnor minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar dubbelt så fort
”Som förväntat var dödsrisken mindre för alla som rapporterade att de rört på sig, jämfört med de som mest suttit still. Men det som är spännande var att dödsrisken minskade med 24 procent för kvinnorna och 15 procent för männen”, säger kardiologiprofessor Susan Cheng, en av forskarna bakom studien.

Studien inkluderade över 400 000 vuxna amerikaner som rapporterat in hur mycket de tränat under åren 1997 till 2019. Forskarna undersökte måttlig till kraftigare fysisk aktivitet, som snabba promenader eller cykling. Sedan jämfördes skillnaderna mellan kvinnor och män i förhållande till dödsfall i hjärt- och kärlsjukdomar.

Jessica Norrbom understryker att resultaten har samlats in i en enkätstudie där man inte kontrollerat att personerna rört på sig så mycket som de påstår.

’’Män har också, enligt andra undersökningar, en tendens att överskatta sin fysiska aktivitet’’, avslutar Norrbom.

Facebook
Twitter
LinkedIn