LAL-brist

Uppdrag  
Alexion Pharmaceuticals forskar fram behandlingar till patienter med sällsynta, allvarliga och livshotande sjukdomar – LAL-brist är en av dem. Vårt uppdrag var att uppmärksamma vården på LAL-brist och få läkare att testa fler patienter för sjukdomen.

Lösning 
I disease awareness-kampanjer är det vanligt att prata om hur man upptäcker en viss sjukdom. Vi vände på det och uppmanar i stället vården att utesluta LAL-brist, det krävs nämligen bara ett blodprov för att se om patienter ligger i riskzonen. Genom detta vill vi öka incitamenten till att göra fler tester och chanserna att fler patienter får sin diagnos. Utesluter man LAL-brist tidigt så har man dessutom en sjukdom mindre att tänka på under utredningen.

Vi har utgått från insikten att läkarens jobb påminner om det som en detektiv har, där uteslutningsmetoden används för att nå lösningen. Inspirerade av thrillerklassikern ”The Usual Suspects” får de andra tänkbara differentialdiagnoserna agera ”bovar” i utredningen.

Monter till Svenska Gastrodagarna.

Vykort riktat till läkare som träffar patienter med misstänkt LAL-brist.
Syftet var att upplysa om att LAL-brist bör uteslutas vid utredning av vissa sjukdomar.

Sophia André Klingspor

Vill du veta mer? 
Sophia André Klingspor 
+46 (0)734 320 803
sophia@relevans.net

Nyheter

Följ oss

Relevans är kommunikationsbyrån för läkemedel och hälsorelaterade uppdrag. Vi har över 19 års erfarenhet av allt från receptbelagda preparat till smaksatta glidmedel och näringsrika chiasmoothies. 

Möt Novo Nordisk Scandinavias nya VD

Relevans träffade Kathrine Bengaard Poulsen, VD på Novo Nordisk i Sverige. Över en kopp kaffe på kontoret i Malmö pratade vi om ledarskap, det digitala arbetslandskapet och hur det kommer sig att hon stannat inom samma företag i drygt 18 år.

Läs mer »

Svenskarna och AI 2023

AI har blivit en allt större del av vår vardag. Enligt Svenskarna och internets senaste rapport har 3 av 10 svenskar använt ett AI-verktyg under det senaste året, och ChatGPT toppar listan över de mest använda verktygen.

Läs mer »