Vad vi kan lära av förra årets ekonomipristagare

Vad vi kan lära av förra årets ekonomipristagare

Knuffa i stället för att tvinga, så skulle man väldigt kortfattat kunna sammanfatta boken “Nudge” av Richard H. Thaler, som fick 2017 års Nobelpris i ekonomi. Det handlar om att få människor att ta vissa önskvärda beslut, men utan att tvinga dem att göra det. Valfriheten behålls men samtidigt styrs vi, eller “knuffas”, i en viss riktning. Tanken är att vi själva ska inse det bra beslutet när olika alternativ presenteras. För oss inom marknadsföring är detta höggradigt intressant eftersom vi hela tiden försöker förstå vår målgrupps beteende. Ett exempel från Thalers bok.

Minsta motståndets lag
Produkter och val som gör ditt liv enklare kommer alltid att föredras. Om något upplevs som komplext och svårt å andra sidan, så är vi mindre benägna att ta ett beslut eller fullfölja t.ex. en registrering av en försäkring.

Exempel 1: Att erbjuda flera olika pensionsförsäkringar jämfört att med att bara presentera ett fåtal minskade antalet registreringar för pensionsförsäkringar överlag.

Exempel 2: Genom att ge studenter en karta som visade dem hur man tog sig till vårdcentralen så ökade stelkrampsvaccinationerna med 28 %. När de bara fick höra en föreläsning om stelkrampsvaccination så ökade vaccinationerna endast med 3 %.

Fler belysande exempel hittar du här. Eller varför inte köpa boken, som just nu går att komma över för under en hundring.

Facebook
Twitter
LinkedIn