6 sekunders-regeln

Guldfisk
Idag är smartphoneanvändarens uppmärksamhetsförmåga sämre än en guldfisks, enligt en undersökning från Microsoft. Rådande koncentrationssvårigheter påverkar naturligtvis både hur och var vi kommunicerar med våra mottagare – och nu utmanas det traditionella reklamfilmsformatet.

Nya beteenden kräver nytänkande kommunikation. Men att kommunicera på mottagarens villkor är inte alltid helt enkelt. Resumé Insikt berättar att det faktiskt bara tar två och ett halvt andetag innan vår publik förlorar intresset. När Google och YouTube införde bumper ads, sex sekunder långa reklamfilmer som tittaren inte kunde klicka bort, fick ett nytt reklamfilmsformat sitt genombrott. Dock används formatet främst i sociala medier – och de linjära TV-kanalerna ställer sig fortfarande avvaktande till att förnya det traditionella berättandet.

Trots att sex sekunders-formatet fortfarande är i experimentstadiet blir det allt tydligare att den korta stunden ofta räcker. Ögonblicket ger plats för ett överraskande moment, en kort copy och logga. Vilket faktiskt många gånger är fullt tillräckligt för att ett budskap ska sjunka in hos mottagaren. Den nya regeln lyder alltså “säg det på sex sekunder – eller säg det inte alls.”

Men huruvida nya regler är till för att följas eller brytas är (åtminstone enligt oss) upp till idé och budskap att avgöra. Att utmana vår guldfisklåga uppmärksamhetsförmåga behöver alltså inte nödvändigtvis vara en dålig idé.

Facebook
Twitter
LinkedIn