Påverkas antikroppar vid vaccinering av sömn och mat?

Covid 19

Generellt sett har effekten av vaccin mot covid-19 i relation till livsstilsfaktorer som sömn, kost och dygnsrytm inte studerats tidigare.

Nu berättar Vetenskapsnyheterna på Sveriges Radio om ett nytt debattinlägg kring sömnens inverkan på vaccinets effekt. Inlägget är skrivet av forskaren Jonathan Cedernaes, Uppsala universitet och Northwestern University Chicago, och kommer att publiceras i Lancet Respiratory Medicine.

Slutsatsen är att man bör samla in mer data om människors sömn både före och efter man tagit vaccin mot covid-19. Det finns nämligen tidigare studier som visar på att de som sovit mer efter vaccination mot vanlig influensa och hepatit A utvecklade dubbelt så många antikroppar jämfört med studiedeltagare med mindre sömn. En jämförelse gällde personer som sovit hela natten efter vaccination jämfört med de som varit vakna eller delvis vakna under natten. Mätpunkten var fyra månader efter vaccinationen.

Det finns även forskning på att inflammationer i kroppen påverkas av när man äter och djurförsök visar på att immunförsvarets funktion kan påverkas, berättar Jonathan Cedernaes. Än så länge är den generella rekommendationen att äta regelbundet och inte alltför sent på kvällen.

Facebook
Twitter
LinkedIn