Nytt användningsområde av biometriska data

Bra marknadsföring handlar om att vara på rätt plats vid rätt tillfälle och att nå fram med ett budskap till rätt målgrupp. Vem som är i behov av vilka produkter och tjänster analyseras vanligtvis efter ålder, kön eller intressen – ett tänk vi kanske snart kommer lämna bakom oss. Nu pratas det om ett nytt sätt att anpassa reklamen efter konsumentens sinnesstämningar, hjärtfrekvenser och stressnivåer.

Hjärtslag

Dagens Media berättar om ett nytt fält inom marknadsföring som kallas biometrisk marknadsföring (eller biometric marketing). Det innebär att man med hjälp av biometriska data kan nå fram till personer som befinner sig i rätt sinnesstämning för ens budskap. Det sker genom sensorbesedda produkter som lagrar användarens mående och känner av allt från kroppens stressnivåer och hjärtfrekvenser till muskelaktiviteter och sömnvanor. Hälsoband och Apples senaste revolutionerande Apple Watch är bara två exempel på den här typen av produkter som blir allt vanligare – idag förses till och med hörlurar, textiler och termometrar med sensorer.

Dagens Media och techcrunch.com ger några exempel på hur företag skulle kunna använda sig av de här produkterna: Red Bull skulle kunna skicka pushnotiser till en användare som precis lämnat gymmet, Netflix tipsa om filmer baserat på användarens sinnesstämning och affärer anpassa sin service efter stressnivån i butiken. Men för att dessa scenarion ska bli verklighet behöver både tillverkare och användare godkänna att ett företag tar del av informationen – vilket faktiskt kan visa sig fördelaktigt för alla parter. Idag är vi många som undviker reklambudskap när de inte pratar direkt till oss. Vi är snabba att sträcka oss efter fjärrkontrollen eller sänka volymen på radion när en reklampaus närmar sig på grund av att det inte längre tilltalar oss. Med biometrisk marknadsföring finns en chans att sänka den många gånger bittra inställningen mot reklam, eftersom personlig och relevant kommunikation gör att ett budskap helhjärtat intresserar mottagaren.

Facebook
Twitter
LinkedIn