Kreativ utomhusreklam föder nya trender

utomhusreklam

Reklamytorna utomhus blir fler och allt mer moderniserade, vilket successivt har väckt ett intresse för nya användningsområden. Tack vare digitala skärmar blir användningen av data på relevanta utomhusmiljöer allt trendigare – och genom ökade möjligheter för kreativitet vill allt fler reklamköpare synas på annonsytorna.

Uppmärksamhetsspannet för budskap utomhus är kort och det gäller att väcka förbipasserandes nyfikenhet på mindre än en sekund. Trots detta ökar intresset för medievalet. Enligt IRM ökade investeringarna i utomhus med närmare 15 % under 2017 och det totala beloppet gick upp i 1,6 miljarder kronor.

Dagens Media nr. 14 2018 berättar att allt fler annonsörer tänker upplevelse först – t.ex. prydde nyligen Weibulls busshållplatser med blomodlingar, medan Lendo satsade på en gigantisk väggmålning på ett hus i centrala Stockholm. För den som vill ta hjälp av tekniken öppnar dessutom AR och VR nästintill oändliga möjligheter utomhus. En tydlig trend är att allt fler annonsörer valt att låta vädret styra och anpassa deras budskap.

För att maximera möjligheterna gäller det att tänka större än en tydlig logga. Med andra ord gäller det att låta kreativiteten flöda och avgöra hur ett varumärke exponeras. Enligt Karl Höglund, affärsutvecklare för digital och create på Clear Channel, är styrkan med utomhus inte att rikta kampanjer på individnivå, utan att vara relevant på plats och använda kontexter som köpmönster, nyheter och sociala medier i kommunikationen. Till Dagens Media siar han om att vi fortsättningsvis kommer se fler lösningar som får annonsörens kunder att interagera och bli en del av kampanjen.

Facebook
Twitter
LinkedIn