“I en sån här roll är det omöjligt att vara allas darling”

Petter Hartman

Vi träffar Petter Hartman på Medicon Valley Alliance högkvarter i Örestad, ett stenkast från brofästet och i hjärtat av Öresundsregionen. Över en kopp kaffe pratar vi om gränsöverskridande samarbeten, framtida visioner och vikten av att våga utmana sig själv.

Nätverksorganisationen Medicon Valley Alliance grundades redan 1997 som ett EU-finansierat projekt mellan Lunds och Köpenhamns Universitet. Under de senaste tjugo åren har organisationen framgångsrikt utvecklats – men målbilden att integrera och stärka relationerna mellan svensk och dansk life science-industri har varit oförändrad. Petter Hartman blev en del av Medicon Valley Alliance 2014 och tillfrågades drygt ett år senare om att ta över rollen som VD:

– Jag är något av en udda fågel i sammanhanget, eftersom jag varken är läkare eller besitter tidigare life science-erfarenheter. I grunden är jag statsvetare och har sedan 2009 arbetat med skandinaviska samarbeten i andra sammanhang. Det må vara en annorlunda väg in, men min bakgrund har visat sig vara väldigt fördelaktig i samtalen om hur de dansk-svenska relationerna ska byggas. Min karriär i organisationen inleddes efter ett möte med före detta direktören Stig Jörgensen, där vi pratade om potentialen jag tyckte mig se i Öresundsregionen. Idag arbetar Stig självständigt, men vi har långt ifrån klippt banden. Han är bland annat projektledare i ett av våra pågående medicinska projekt – och faktum är att vi just ätit äppleskivor tillsammans en trappa ner i huset.

– Hur skapar ni samarbeten mellan organisationens medlemmar?
– Man kan säga att Medicon Valley Alliance arbetar på fyra plan. Först och främst har vi en eventplattform där våra medlemmar introduceras för varandra. Detta följs upp genom ett projektspår där potentiella samarbetspartners inom liknande intresseområden möts. Ett exempel är vårt onkologinätverk, där vi plockar ihop forskare och entreprenörer med folk från klinikerna för dialoger och gemensamma problemlösningar. Många gånger rör det sig om utbyten medlemmarna inte ens visste existerade. Slutligen arbetar vi aktivt för att sprida våra budskap och resultat vidare i media. Men eventplattformen utgör naturligtvis grunden för vår verksamhet – det är där vi får människor att mötas, samarbets- eller affärsmöjligheter kan synliggöras och medlemmarna kan träffa nya kunder eller på något sätt föras samman i forsknings- eller affärsprojekt.

”Vi är ingen match making-organisation – men vi hjälper till att para ihop och synliggöra potentiella samarbeten där våra medlemmar kan komplettera varandra.”

– Var är Medicon Valley Alliance om fem år?
– Idag har vi en positiv trend med ökat antal deltagare. Om fem år hoppas jag att den fortsatt och att vi har fler medlemmar samt en ännu bredare palett av tjänster att erbjuda dem. Dessutom har vi tydligare marknadsföringsuppdrag, både internationellt och tillsammans med Greater Copenhagen*-aktörerna. Då kan vi skapa fler strategiska forskningssamarbeten i regionen som leder till att Greater Copenhagen-visionen realiseras.

*Den dansk-svenska regionen som i Sverige kallas ”Öresundsregionen” kallas internationellt för ”Greater Copenhagen.”

– Vad driver dig?
– Lust! Att jag tycker det är kul. Och så utmaningen, naturligtvis. Mitt jobb är fantastiskt roligt men också galet komplicerat. Det är oerhört viktigt att ha gjort sitt förarbete och visa förståelse för den komplexa dynamiken som gränsregionen rymmer. Precis som att våga ta sig an nya utmaningar som kanske inte känns helt bekväma på förhand. Att det finns så otroligt många lager i mitt jobb gör det dessutom extra roligt. Jag trivs till exempel väldigt bra med att arbeta i det dansk-svenska.

”Vi har några skillnader inbakade i regionen – och samtidigt så himla mycket likheter.”

Det tar lite tid att riktigt komma igenom och börja sortera ut dem. Vidare gäller det också att hitta korsbefruktningen mellan det akademiska, industriella, publika och offentliga. Men man behöver vara stryktålig; i en sån här roll är det omöjligt att vara allas darling. Jag tror därför att det är viktigt att ha andra sammanhang som hjälper en att skingra tankarna. I min roll stöter jag på så mycket potential som är svår att realisera och när frustrationen kommer smygandes finns det inget bättre än att springa av sig på fotbollsplanen eller spela en stund på gitarren. Som person är jag socialt lagd och har ett starkt behov av att träffa människor, såväl privat som på jobbet. Men idag har jag ju både familj och runt 250 medlemmar att underhålla – så jag har inget problem med att hålla mig sysselsatt, om man säger så.

Namn: Petter Hartman
Ålder: 35
Titel: VD på Medicon Valley Alliance
Bor: Malmö
Familj: Sambo och två barn
Intressen: Idrott och musik (popkarriären är dock parkerad under småbarnsåren)
Facebook
Twitter
LinkedIn