”Ett knapptryck bort” – snart ett minne blott?

”Ett knapptryck bort” – snart ett minne blott?

Spekulationerna och framtidsvisionerna har varit många sedan Siri, Alexa och Google Assistant introducerades i våra liv. Eller ja, åtminstone i våra tekniska enheter. Och faktum är att de digitala assistenterna och fenomenet röststyrning växer sig allt starkare. I USA börjar information som tidigare låg ”ett knapptryck bort” allt oftare nå mottagaren via den egna rösten. 

Ett av ämnena i årets trendpresentation är röststyrning – ett ämne som faktiskt börjar bli hetare än någonsin. Enligt E-marketer använder 45 miljoner personer röststyrningsenheter kontinuerligt i USA. En siffra som uppskattas stiga till 67 miljoner redan 2019. På andra sidan Atlanten börjar det bli allt vanligare att lägga tangentbordet åt sidan och söka information via sina högtalare eller hörlurar. Än så länge är tjänsterna som starkast vid enklare funktioner; att med hjälp av rösten texta ett sms, göra en Google-sökning eller spela musik är knappast några konstigheter idag. Men enligt de största techbolagen kan vi förvänta oss betydligt mer avancerade lösningar i framtiden.

– Det är en naturlig digital revolution, säger Arash Gilan, VD på den digitala byrån Viva Media till Dagens Media. Ju mindre vi får att göra, desto skönare tycker vi att det är. Utvecklingen går från att skriva till att tala, och rösten är det mest grundläggande människan har.

Det enda vi egentligen väntar på här i Sverige är en röststyrning som felfritt hanterar det svenska språket. Även om majoriteten svenskar har goda kunskaper i engelska, förväntas de digitala assistenterna få sitt genombrott först när vi delar modersmål. Men trots att vi i Sverige ligger några år bakom USA finns det ingen anledning att inte börja rusta för en mer röststyrd framtid. I de svenska hemmen blir röststyrda högtalare en allt vanligare inredningsdetalj, vilket kan komma att kratta manegen för en ny attityd mot fenomenet.

Allt fler experter rekommenderar berörda att haka på vågen. Många menar dessutom att den som inte inser vikten av utvecklingen tidigt riskerar att ångra sig bittert i framtiden. Men vad innebär det lite mer konkret för oss som annonsörer? Jo, det är inte för tidigt att överväga om och hur våra nya sökbeteenden påverkar visningar i sökmotorerna. Söken kommer gå från skrift- till talspråk och frågeform – vilket är en bra grundregel att ha i bakhuvudet redan nu.

Facebook
Twitter
LinkedIn