Gå och shoppa med Facebook, eller just det – det gör du förmodligen redan!

Facebook in store

Även om e-handeln hela tiden skördar nya framgångar så sker fortfarande en stor del av våra köp i fysiska butiker. Ett restaurangbesök kommer troligen aldrig att ersättas av en digital motsvarighet. Däremot samspelar det digitala och det fysiska allt mer, både vad gäller att förstärka och förenkla själva upplevelsen såväl som möjligheterna till målinriktad marknadsföring.

Facebook har sedan tidigare gett annonsörer möjligheten att visa lokalt anpassade annonser för användarna; en knapp under annonsen leder till en karta som visar närmaste butik, tillsammans med vägbeskrivning och öppettider. Nu testar Facebook en utökning av formatet – In-Store Visit Tracking – som låter annonsörer mäta konverteringar från online-annonser till fysiska besök via GPS och Wi-Fi-targeting i användarens mobil. Det går alltså att se hur många personer som sett din Facebookannons och sedan besökt din butik (eller åtminstone varit i närheten av den). Sedan kan annonserna analyseras för att se vilka budskap och målgrupper som leder till flest besök. Exempelvis så kan återkommande annonser visa specialerbjudanden till trogna kunder som befinner sig i butikens närområde.

På det stora hela ger det här unika möjligheter för marknadsförare att få en helhetsbild av kundernas köpbeteenden. De kan i realtid se hur olika kundgrupper reagerar på olika budskap och vilka som leder till köp.

Shoppa med Facebook

Enligt Facebook så ska all data som skickas vara anonym och marknadsförare kan aldrig se vem som sett deras annons och sedan agerat utifrån den. Tjänsten kräver också att användarna har platstjänster för Facebook aktiverat på sin mobil. Så om du vill avsäga dig Facebook som shoppingkompis så vet vad du ska göra.

Facebook
Twitter
LinkedIn