Ett piller som botar cancer – för bra för att vara sant?

Cancer

Ett cancerdödande piller som verkar förinta tumörer testas nu på människor. Det nya läkemedlet har varit under utveckling i 20 år och genomgår nu preklinisk forskning i USA. Känd som AOH1996, riktar den sig mot en cancerform av ett protein som kallas prolifererande cellkärnantigen (PCNA). AOH1996 bearbetas av City of Hope, en av USA:s största cancerforsknings- och behandlingsorganisationer.

 “Vårt cancerdödande piller är som en snöstorm som stänger ett centralt flygbolagsnav och stänger av alla flygningar in och ut för flygplan som bär cancerceller”, säger professor Linda Malkas, som har utvecklat det nya läkemedlet.

Tabletten tycks förinta solida tumörer i tidig forskning och lämna friska celler opåverkade. I sin muterade form är PCNA kritiskt i replikeringen av DNA, och reparationen av alla expanderande tumörer.

Professor Malkas förklarar: “Data tyder på att PCNA är unikt förändrat i cancerceller, och detta faktum har gjort det möjligt för oss att designa ett läkemedel som endast riktar in formen av PCNA i cancerceller”.

Fortsättning följer…

Facebook
Twitter
LinkedIn