En bra idé kan vara guld värd

En bra idéKan man tävla i reklam? Frågan lämnas lika besvarad som obesvarad när Guldägget ­– ”SM i reklam” – äger rum varje vår. Det enkla svaret är väl att så länge det finns någon som kan tycka så finns det något att tävla om, detta gäller inte minst inom kommunikation. Såklart ska vi belöna snillrikt tänkande!

Fantastiska och exemplariska idéer kläcks inte ur guldägg, men av de otaliga idéer som värps och ruvas så står sig vissa så långt i konkurrensen att de belönas med det guldskimrande erkännandet.

Kategorierna i guldägget växer med fler digitala inriktningar (surprise!), nytt för i år är onlinefilm. Om man ska peka ut en trend för årets nomineringar och vinster så är det s.k. ”spoofs”, dvs. att spinna vidare på ett befintligt reklamkoncept. För Apoteket Hjärtats nya hudvårdsserie gjordes konceptet Apolosophy. Lösningen? En miljöanpassad stortavla i tunnelbanan. En till synes stilla bild på en kvinna med blankt välvårdat hår väcks till liv när tåget äntrar stationen med den efterföljande vindpusten. Barncancerfonden kontrade med att visa ett barn som i stället tappar håret när samma tåg anländer och samma vindpust slår mot perrongen. Den förstnämnda knep guldägget. Idéstöld eller en taktfull hyllning till branschkollegorna och produkten/saken i fråga? Avgör ni. De båda kampanjerna kan ni se här:

youtube.com/watch?v=HQrEzGXkOMg

youtube.com/watch?v=064ipuBiWDg

Facebook
Twitter
LinkedIn