Digital vett och etikett

Digital vett och etikett

Är det inte det evinnerliga näthatet så är det Twitterbråk, idogt delande av fejknyheter eller en störtflod av bebisbilder. Vi har tagit fram en superkort vett- och etikettguide i hur tusan man beter sig som en vettig person på nätet. Det krävs faktiskt bara en ytterst liten ansträngning för att hålla värdighetsfanan i topp och undvika de värsta fällorna i jakten på bekräftelsekickar.

I takt med att sociala medier mognar så kommer användarnas digitala beteende alltmer under lupp. Är det inte det evinnerliga näthatet så är det Twitterbråk, idogt delande av fejknyheter eller ett överflöd av bebisbilder. Amerikanska Huffington Post har tagit fram ett allomfattande vett- och etikettguide och det är slående hur liten skillnaden mellan digital och helt vanlig fysisk vett och etikett är. Vi har sammanfattat guiden i en lista, och vi förutsätter att Magdalena Ribbing är redo med sin godkännande-stämpel.

Artighet och respekt
Ta hänsyn till andra och behandla dem som du själv skulle vilja bli behandlad. Så enkelt och uppenbarligen så svårt på samma gång.

Vad säger det du publicerar om dig själv?
Bilder, statusuppdateringar och filmklipp tenderar att ligga kvar på nätet knutna till dig för, i stort sett, alltid. Att tänka på sitt personliga varumärke låter lite tråkigt, men det är effektivt. Det kan vara läge att avtagga dig från bilderna av den där gamla firmafesten eller festivalen.

Ta gärna ställning på dina digitala medier, men var beredd att försvara den framöver – kanske på din nästnästa jobbintervju eller första lunchen med nya kunden. En tumregel är att inte publicera något i det digitala offentliga rummet som du inte skulle kunna säga på en social tillställning IRL.

Tänk efter före
När känslorna svallar så sägs och skrivs en hel del som kan bli fel, dumt och tråkigt i efterhand. Svavelosande text passar egentligen alltid bäst i papperskorgen, och texter som skrivs i någon grad av affekt mår bäst av att vila över natten. Läs igenom på morgonen efter och fundera kring punkterna om hänsyn och vad texten säger om dig. Innan du trycker på publicera-knappen.

Håll positiv ton överlag
Man behöver förstås inte vara äppelkindad och käck hela tiden, men att bara ägna sig åt klagan och negativitet gynnar faktiskt ingen. Allra minst dig själv. Ingen gillar en gnällspik, helt enkelt. Tänk så här: om någon av de jag följer hade publicerat detta, hur hade jag uppfattat det?

Skriftligt tonläge är lite trixigt
Tillskillnad från muntlig kommunikation kan tonläge, nyanser och inte minst ironi gå förlorad i skrift. Olika mottagare kommer nästan garanterat tolka meddelanden på olika sätt. Därför är det värt att fundera över hur ditt inlägg kommer läsas och tolkas.

Det var hiss-pitchen för digital vett och etikett, vill man dyka djupare finns Huffington Posts guide här och vill man bli riktig expert så har artikelförfattaren skrivit en bok. Som även går att köpa fysiskt faktiskt, hur paradoxalt det än må låta…

Facebook
Twitter
LinkedIn