Annonsering i Messenger – digital dialog med målgruppen

Facebook Messenger är en av världens mest använda appar med över en miljard aktiva användare. Många användare tillbringar mindre tid på sociala medier och mer i slutna konversationer på meddelandeappar. Därför blir det allt mer intressant för företag att hitta och prata med sin målgrupp även där.

Annonsering i Facebook Messenger är en relativt ny funktion vars syfte är att uppmuntra till en mer direkt dialog mellan annonsör och kund. För företagen finns två sätt att jobba med Messenger; det första är att skicka sponsrade meddelanden direkt till kunderna. För att kunna skicka sponsrade meddelanden måste dock kunden själv ha inlett en dialog genom att skriva ett direktmeddelande till företaget.

Det andra är att driva trafik från en annons till Messenger istället för till exempel en hemsida eller Facebook-sida. När kunden trycker på annonsen så skickas ett fördefinierat meddelande i Messenger, och en uppmuntran till vidare dialog.

Messenger

I Messenger går det även att definiera färdiga svar på vanliga frågor som öppettider och leveranstider. Via allt intelligentare chatbotar går det dessutom att automatisera hela konversationer, vilket kan användas för köp och rådgivning om bland annat resor, elavtal och kläder.

Messenger

Facebook har även börjat rulla ut sponsrade annonser på startsidan i Messenger, som placeras under användarens konversationer med vänner. Det är alltså inte annonser som syns i meddelandeflödet, utan fungerar mer som traditionell annonsering på Facebook. Det är bara placeringen som är ny.

Att föra en dialog med personer i målgruppen är förstås väldigt eftersträvansvärt, och med Messenger öppnas en ny kanal för att göra det. Utmaningen ligger i att kunna bemöta kunden, ge den infon som efterfrågas och hålla dialogen levande utan att allt för mycket resurser går åt.

Facebook
Twitter
LinkedIn