Den första 3D-printade medicinen är här

3D printingDet smartaste syskonet i 3D-printingfamiljen, bioprintningen, står inför sitt stora genomslag. Vi läser artiklar och rapporter om printade öron, blodkärl, hjärtklaffar och nu även leverceller. Och vi känner en tydlig doft av paradigmskifte.

I juli godkände amerikanska Food and Drug Administration (FDA) Aprecia Pharmaceuticals nya epilepsimedicin Spritam – det första läkemedlet som produceras med hjälp av 3D-skrivare. Sedan tidigare har man kunnat printa diverse reservdelar till kroppen – som hjärtklaffar och öron. Nu är det alltså dags för medicin. Det företaget beskriver som revolutionerande, förutom att man printar själva tabletten, är själva ”byggtekniken” som man utvecklat tillsammans med MIT. Printning med tekniken ZipDose innebär nämligen att tabletten löses upp betydligt snabbare än konventionellt tillverkade motsvarigheter. Något som är speciellt viktigt för en epileptiker som behöver snabb leverans av medicinen när den väl är i kroppen. Värt att nämna är att Aprecia inte sorterar i facket förhoppningsbolag; Spritam kommer börja förskrivas under 2016.

Trots att 3D-skrivare inte är var mans egendom än är det flera förståsigpåare som kikar runt framtidens hörn och menar att det bara är en fråga om tid innan patienten själv kan printa ut sin egen medicin hemma, med till exempel egen styrka och frisättningshastighet.

Och förresten, vanlig 3D-printing är fortfarande både kul och användbart. Kolla in shapeways.com, den coolaste marknadsplatsen för hemgjorda 3D-objekt.

Bland våra favoriter finns en smart vas, söta äggkoppar och ett snyggt halssmycke.

Facebook
Twitter
LinkedIn