Kim Kardashian vs. FDA

Realitystjärnan med världens tredje största instagramkonto gör läkemedelsreklam. Och gör lite fel.

Mångmiljonindustrin tillika en av världens mest kända kvinnor Kim Kardashian är i lite blåsväder sedan hon gjort reklam för en medicin mot illamående. Kardashian är gravid och alla hennes 42 miljoner följare på Instagram vet att hon under graviditeten lidit av illamående på morgonen. Den 19/7 postade hon ett inlägg om läkemedlet Diclegis, och hur det hjälpt henne.

Amerikanska läkemedelsverket, FDA, såg inlägget/reklamen som vilseledande (http://money.cnn.com/2015/08/11/news/companies/kim-kardashian-fda-warning-duchesnay/ ) och sände en varning till Duchesnay som tillverkar och marknadsför Diclegis, Anledning till FDA:s bekymmer var att Kardashian inte skrivit något om riskerna som Diclegis är beskaffade med. Företaget inledde en avbönsprocess enligt konstens alla regler medan Kardashians folk uppenbarligen gjort sig oanträffbara i ärendet.

Enligt praxis vill FDA ha en rättelse i samma kanal som övertrampet skett i. Vi får se hur det blir med den saken. Och vem som är mest pigg på att betala det inlägget.

Den uppmärksamme har förstås redan noterat att det amerikanska regelverket skiljer sig från det svenska. För oss i Sverige ringer förstås stora varningsklockan vid blotta tanken på att göra reklam för receptbelagda produkter riktad till allmänheten. Och varken kändisar eller intygsannonsering lär göra IGM särskilt nöjd.

Digitala och sociala medier kan vara lite klurigt – men det är värt att titta närmare på hur man engagerar och aktiverar patienten även där. Pollenkoll.se och alltompms.se med klassikern PMS-poeten är två exempel på hur vi löst uppgiften. Och vi har fler ess i rockärmen – Berth berättar gärna mer!

Facebook
Twitter
LinkedIn