De fem vanligaste misstagen vi gör i digitala möten

De fem vanligaste misstagen vi gör i digitala möten

Det rådande pandemiläget ställer nya krav på hur vi kommunicerar med varandra på jobbet. Det fysiska mötet förflyttas allt oftare digitalt, vilket utgör en helt ny spelarena för många av oss. Vi vet inte heller när saker och ting kommer att återgå till det normala. Med andra ord måste vi anpassa oss till den digitala världen vare sig vi vill det eller inte. Men som tur är finns det hjälp att tillgå.

Mi Ridell, som specialiserat sig på mänskligt beteende och kroppsspråk, menar att de som är duktiga på att nyttja både verbal och icke-verbal kommunikation digitalt, är framtidens vinnare. Till vardags jobbar Mi med att utbilda företag, organisationer och myndigheter för att de ska bli ännu tydligare i sin kommunikation. Bakom sig har hon även en karriär som skådespelerska och därav en erfarenhet av att ”nå ut genom rutan”. Hon har sammanställt de fem vanligaste misstagen vi gör i våra digitala möten:

1. Avslagna kameror
Se till att kameran är påslagen. Det är viktigt att komma ihåg att en stor del av vår kommunikation med varandra sker genom ögonkontakt och det gäller även bakom datorskärmen.

2. Osmickrande kameravinklar
Kameran gör sig bäst när den är i samma höjd som ansiktet. Allt för ofta sitter den för lågt. Ett tips är därför att ställa datorn på några böcker. På så sätt kan man undvika tråkiga vinklar som framhäver näsborrarna, eller taklampan, mer än vad som är nödvändigt.

3. Plottriga bakgrundsmiljöer
En neutral bakgrund är att föredra, eftersom den annars lätt kan stjäla uppmärksamheten från det du har att säga. Det är så lätt hänt att vi vandrar iväg i tanken och snappar upp sådant som inte alls är relevant i sammanhanget.

4. Mörka rum
Undvik mörkerläggning genom att placera en ljuskälla framför dig. Det viktigaste är att du syns tydligt i bilden. Detta för att framhäva ansiktsuttryck, mimik och andra gester. Återigen är fokus på den icke-verbala kommunikationen.

5. Brist på interaktion
Var närvarande i det digitala mötet och visa det gärna genom att gestikulera på samma sätt som du skulle göra under ett fysiskt möte. När du ler eller nickar instämmande bidrar du till att göra mötet mer levande.

Facebook
Twitter
LinkedIn