Annonsörernas och surfarnas digitala katt-och-råtta-lek

Adblock”By most accounts, more and more people are automatically blocking the ads in their browser. Of course, people have been blocking ads forever. By ignoring them.” Så skrev författaren och marknadsföringsgurun Seth Godin nyligen.

Annonser är den ekonomiska grunden för många sidor och tjänster på nätet, men runt 22% av alla svenskar blockerar annonser i sin webbläsare via olika tilläggsprogram. AdBlock är den mest kända. Frågan har aktualiserats i och med att Apple valt att tillåta appar som förhindrar reklam i mobilens webbläsare i den senaste versionen av operativsystemet, iOS 9. En del av dessa appar tjänar pengar genom att låta företag slippa igenom filtret mot en avgift varje månad.

Varför väljer då folk att blockera reklam i webbläsaren? Antagligen tycker många att det helt enkelt blivit för mycket av allt. En pop-up som täcker hela sidan innan man får se det vanliga innehållet är t.ex. ett bra sätt att få folk att lämna sidan direkt, och ibland välja att aldrig återkomma. Videor som startar automatiskt när man besöker en sida har visat sig vara särskilt irriterande.

Minskat bandbreddsanvändande och ett renare gränssnitt är viktiga argument för mobilanvändare, och säkerhet kan vara en anledning då vissa annonser visat sig kunna sprida skadlig kod. Att bli spårad från en sida till en annan upplever vissa som integritetskränkande, även om inga personliga detaljer sparas.

Vad kan då företag som är helt beroende av annonsintäkter göra för att förhindra detta? Ett sätt är förstås att göra reklamen mer relevant, och att inte trycka upp den i ansiktet på besökaren via pop-ups och självspelande videos. Helt enkelt att respektera användarens upplevelse av hemsidan.

En del sidor har lagt in kod som känner av annonsblockerare, och informerar besökaren på ett ganska diskret sätt om att de inte kan överleva utan annonsintäkterna. Andra planerar för en hårdare linje och kommer att begränsa sidans innehåll för besökare som använder annonsblockerare. Det kommer att bli en ständig tävling mellan olika annonslösningar som försöker komma igenom annonsblockerarnas filter, och utvecklarna av annonsblockerare som försöker känna igen dessa försök och skilja på vanligt innehåll och annonser.

Facebook
Twitter
LinkedIn