AI – den nya pjäsförfattaren?

AI

I framtiden förväntas ungefär hälften av våra jobb utföras av artificiell intelligens (AI). Trots detta tröstade vi oss länge med att kreativa yrken inte skulle kunna ersättas av en robot, utan alltid skulle behöva en männsklig hand. Idag har dock AI redan lyckats skapa musik, film, poesi och andra konstverk – och nu berättar Resumé om en svensk teaterpjäs vars manus skrivits helt och hållet av en AI-programvara.

Men det är inte första gången en teaterpjäs kommer till via AI. Redan för tre år sedan författades en pjäs enligt ovan nämnda metod i Australien, men den här gången är projektet signerat teatergruppen Revet Scenkonst i Göteborg. Här har man matat tjänsten Open AI med meningar från chattrobotar, vilket AI-programvaran bearbetade tillsammans med åtta miljoner hemsidor. Programvaran levererade sedan ett komplett manus.

– Det som utmärker pjäsen är att det finns absurda scener kombinerat med datorn som pratar om mänskligheten på ett väldigt logiskt sätt. Det skapar en dystopisk, absurd rolig cyberdadaistisk pjäs, berättar Dan Andersson, en av pjäsens två regissörer, för Resumé.

Vill du bevittna resultatet? Pjäsen ”Nattygsbordet” har premiär den 23:e mars på Göteborgs Dramatiska Teater.

Facebook
Twitter
LinkedIn