340 miljoner internetanvändare har uppenbarligen fel – webbläsare

ExplorerInternet Explorer 8, 9 & 10 tackar för sig

Webbläsaren Explorer har sett sina bästa dagar, nu överger Microsoft det klassiska programmet för nyutvecklade Edge. Säkerhetsuppdateringar för äldre versioner av Explorer kommer inte längre erbjudas. Ett utmärkt tillfälle att byta upp sig och slippa laddtider från 1998.

Microsofts Internet Explorer har varit webbläsarnas pansarkryssare. Stor, otymplig, ganska dåligt anpassad till nutiden. Under internets tonår var Explorer standard hos de allra flesta PC-surfare både hemma och på jobbet. Sedan tiotalet år är Explorer omkört, både utvecklare och användare föredrar Googles Chrome eller Mozilla Firefox. Explorer finns företrädelsevis kvar hos stora företag och organisationer där byte av mjukvara inte sker i en handvändning. Nyligen lämnade till och med Microsoft själva Explorer-skutan och utvecklade uppföljaren Edge.

De äldre varianterna, Explorer 8, 9 och 10, som fortfarande används av 340 miljoner surfare, fick gå på plankan 12 januari. Det innebär att det inte längre kommer släppas säkerhetsuppdateringar till dem. Och en ouppdaterad webbläsare är ytterst känslig mot virus och andra otrevligheter som hackattacker och identitetsstöld.

Har du det tvivelaktiga nöjet att surfa med Explorer? Kolla vilken version du använder, och byt snarast om du sitter med någon av de utdaterade varianterna. Och när du ändå är igång – överväg att byta upp dig till de på alla sätt bättre, snyggare och smidigare Chrome eller Firefox.

Facebook
Twitter
LinkedIn