Hemligheten bakom långsiktig påverkan

Idag nås vi av reklam i stort sätt överallt, och som annonsör befinner man sig ständigt på jakt efter den bästa placeringen för sitt budskap. De olika sätten att nå ut till en konsument på är många och de digitala möjligheterna blir allt fler. Då är det lätt hänt att de traditionella tillvägagångssätten utesluts – eller faktiskt glöms bort. Men vad har egentligen de budskap som landar på hallmattan för effekt hos mottagaren idag?

Peter Field, konsult inom marknadsföring, har analyserat effekten av reklamerbjudanden i form av traditionell direktreklam. Ett DR underskattas många gånger som ett alternativ enbart vid kortsiktig försäljning, men Field ser stora möjligheter för även långsiktiga kampanjer via brevlådan. Ett fysiskt meddelande anses faktiskt fortfarande som en uppskattad kommunikationskanal mellan ett företag och konsument. Från konsumentens synvinkel är det egentligen inte speciellt märkligt, eftersom posthögen blivit betydligt tråkigare sedan vi slutade kommunicera via brev. Och genom att titta på resultaten från DR-monitorn 2015, är det tydligt att direktreklamen har stor chans för en positiv effekt:

  • 42 % tycker att postlådan är det roligaste stället att få ett reklamerbjudande på
  • 51 % gillar kreativitet och blir nyfikna på kuvert med udda former, färger och detaljer
  • 43 % tycker att en av de största fördelarna med att få reklam i brevlådan är att de själva kan välja vad de vill läsa
  • 41 % tycker att det är en fördel att de kan välja när de vill läsa den

Men Field påminner även om vikten att tänka större kring kampanjer för att göra en långsiktig påverkan hos mottagaren. Istället för att se de olika kanalerna som konkurrenter, påpekar han att vi borde tänka på dem som samarbetspartners:
– När konsumenter ser en kampanj i flera kanaler får reklamen större effekt och leder till fler köp jämfört med om konsumenten bara ser reklamen i en kanal.

Facebook
Twitter
LinkedIn