Vem är eftertraktad i reklambranschen?

Web 3.0

Precis som att formerna av reklam har förändrats drastiskt de senaste åren, har behovet av ny kompetens börjat märkas på byråerna. Tidigare i år publicerade Resumé en artikel om vilka nya tjänster som kommunikationsbranschen lockas av. Här summerar vi vad som listades:

TikTok-konsulten
För varumärken som vill locka en yngre publik råder inget tvivel om var man vill synas. På TikTok är formatet smalt och tydligt – den som levererar bäst innehåll på femton sekunder vinner. Allt fler webbyråer tar in specialister på appen och idag finns till och med byråer som uteslutande jobbar med kanalen. I yrkesrollen är insikt viktigare än erfarenhet och stöter du på en TikTok-konsult är hen troligtvis inte över 25 år.

Web 3-visionären
Precis som att det en gång i tiden söktes med ljus och lykta efter internetexperter och sociala medier-proffs, börjar samtiden kräva kunskap om blockkedjor och virtuella världar. Än så länge består den tredje generationens internet främst av spekulativa visioner om framtidens tjänster och affärsmodeller på webben. Och även om web 3-visionären kanske främst uppmärksammar, informerar och föreläser idag, är chansen stor att spetskompetensen snart mynnar ut i en ny yrkesroll.

Hållbarhetsmarknadsföraren
Kraven på företag att redovisa sitt hållbarhetsarbete blir större och större. Samtidigt kan bakslaget bli stort för den som begår misstag. Och i den pressade situationen uppstår ofta en förvirring. Några företag ser det som en självklarhet att kommunicera sin hjärtefråga hållbarhet, andra gör det enbart för att ”alla andra gör det”. God hållbarhetskommunikation handlar om att inte försöka tillgodose, utan om att bara prata när man har någonting att säga. Och istället för att dumpa frågan i knät på första bästa medarbetare, varför inte göra ett gediget arbete med hjälp att en hållbarhetsmarknadsförare med spetskunskap i ämnet?

E-handelschefen
Att nya roller börjat ta form i branschen som växte med 40 % under år 2020 är ingen skräll. Med konsumenters förändrade köpbeteenden och e-handelns moderna teknik blev utvecklingen minst sagt explosiv. Men i framgångssagan behövdes plötsligt tydliga ramar. E-handelschefen klev in på marknaden och fungerar numera som spindeln i nätet mellan it, sälj och marknad på många arbetsplatser. Sedan 2017 finns dessutom utbildningen e-commerce management vid IHM, vilket resulterat i att ny kompetens väldigt lägligt kom ut på arbetsmarknaden.

Traditionell copywriter
Sist men inte minst listas en mer traditionell yrkestitel. En del tror att dagens kanaler med färre antal tecken inte kräver samma precision, men faktum är att det är precis tvärtom. För att få fram en historia på tio sekunder behövs en sällsynt fingertoppskänsla. Däremot blir det allt svårare att hitta personer med förmågan att följa en tonalitet, uppslukas av språkliga detaljer eller förvandla sina idéer till säljande berättelser. När allt fler skrivande personer väljer bort reklambranschen eller smalnar av sitt kompetensområde till UX-specialist eller contentskribent gäller det helt enkelt att hålla hårt i sin copywriter.

Facebook
Twitter
LinkedIn