Unga och nätet

YoutubeVill man säga något till dagens unga ska man inte längre säga det i ord utan med en video. Ge dina barn en instruktionsbok och de kommer att titta på dig med ett frågande uttryck. Har de fått ett nytt spel, vill veta hur man bakar pannkakor, eller behöver instruktioner om hur man använder den nya hudkrämen – då finns svaret på YouTube.

Kommer du ihåg när man sa att ”allt” finns på Google? Nu för tiden finns ungefär lika mycket på YouTube. Filmerna på YouTube varierar i kvalitet, det finns allt från påkostade företagspresentationer till barn som filmat sig själva med mobilen. YouTube genererar också sina egna världskändisar. En av de största är svensken PewDiePie som blivit synnerligen rik genom att spela in och kommentera det som händer på skärmen när han testar nya datorspel. Jo, det är sant.

Unga lägger allt mer tid på sociala medier, men till skillnad från äldre så är det inte bara Facebook som gäller. Facebook används, men i mindre omfattning. Anledningen är att vännerna inte är så aktiva där och att Facebook känns tråkigt. Många känner också att de inte kan vara lika frispråkiga som i andra kanaler om föräldrarna kan läsa innehållet. Sett till hela befolkningen fortsätter dock Facebook att öka. Den app som tonåringarna använder mest, och som växer snabbast, är Snapchat. Appen går ut på att skicka bilder och filmer till sina vänner, och USP:en är att man själv som avsändare sätter en begränsning på hur länge mottagaren kan se materialet man skickar. Andra populära appar är chatt-apparna, som används dagligen av 24 procent av svenska tonåringar mellan 12 och 15 år. Här är det elvaåringarna som är de flitigaste. Nästan hälften, 47 procent, chattar med app.

Kort fakta om de vanligaste tjänsterna som lockar ungdomar.

Ask.fm – Här skapar man en egen sida med personlig information där andra kan ställa frågor till dig, anonymt eller öppet. Tonen kan vara hård och frispråkigheten påtaglig.

Tumblr – En plattform där du kan publicera text och bilder. En blandning av blogg och socialt nätverk där du också kan följa andra.

Kik – En chatt-app där du kan skicka text, bilder och videofilmer till dina vänner.

Snapchat – En chatt-app där du kan skicka tidsbegränsade bilder och filmer. När din valda tidsram gått ut försvinner bilden eller filmen för alltid.

Whatsapp – Chatt-app som numera ägs av Facebook. En mobil plattform där du kan skicka text, bilder och videofilmer till dina vänner.

Instagram – Mobilapp för fotodelning.

Twitter – Ett socialt nätverk och mikroblogg.

Källa: Svenskarna och internet 2014, http://www.soi2014.se

Facebook
Twitter
LinkedIn