Träffar retargeting rätt?

Träffar retargeting rätt?

Först en uppfräschning av minnet. Du lämnar kaksmulor (cookies) efter dig varje gång du går in på en hemsida, och det är själva förutsättningen för retargeting-annonsering.
Du lämnar ett spår som sedan går att följa, annonser för saker du har tittat på dyker upp på andra sidor än den ursprungliga. Man skulle jämföra det med att du åker in i en stad och besöker en butik, du tittar på en produkt men lägger tillbaka den i hyllan. Men på vägen ut från staden dyker annonser för produkten upp på stortavlor längs med vägen, kanske med ett rabatterat pris.

Det dumma i kråksången är att annonser visas gång på gång, trots att kunden i fråga redan köpt produkten eller tjänsten. Vilket innebär en massa bortslösade kronor. Så mycket som 56 miljoner kronor per år enligt beräkningar. En undersökning från Demoskop visar att 80 % av de som köpt en produkt/tjänst har exponerats för reklamen igen, i snitt 9,5 gånger under 2,4 veckors tid. Något som starkt bidragit till annonseringens kompakta impopularitet. 3 av 4 har en negativ inställning till retargeting, den får betyget 2,68 på en sjugradig skala. Samtidigt uppger 15 % att de installerat en reklamblockare och 21 % funderar på att installera en just pga retargeting.

Det verkar behövas några extra rader kod för att sammankoppla kassan på hemsidan med exponeringen av annonser. Det skulle spara en hel del reklampengar, minska den negativa inställningen och bättre utnyttja potentialen i reklamformen.

Facebook
Twitter
LinkedIn