Svenskarna och internet – förälskelsen tilltar

Årets Svenskarna och internet har kommit: studien av svenska folkets internetvanor. Denna gång är 2,800 personer tillfrågade, alltifrån ungdomar till vuxna och föräldrar. Än en gång kniper Sverige tredjeplatsen i World Economic Forum:s Network Readiness Index, endast slagna av Finland och Singapore. Indexet mäter hur duktiga vi är på att utnyttja möjligheterna med den nutida informations- och kommunikationsteknologin.

Vad har hänt sen förra året?
Inga dramatiska förändringar, men föga förvånande sprider sig internetanvändandet allt djupare in i folklagren – efter drygt 20 år med internet. Det är inte förrän vi kommer upp bland 76-åringarna som vi kan se en markant skillnad jämfört med de något yngre. 1 % av 76-åringarna använder internet dagligen respektive 14 % av 66–75-åringarna. Hos 56–65-åringarna är motsvarande siffra 30 %. Det verkar som de dammiga uppslagsböckerna snart får börja göra sig extra bekväma i bokhyllan.

Trots en stor övergång till mobilen som favoriserat surfverktyg så har den än så länge inte ersatt datorn. Ökningen börjar faktiskt plana ut. I stället verkar surfplattorna ha tagit över stafettpinnen, på 3 år har surfandet på plattorna ökat från 5 till 53 % (!).

Man konstaterar dessutom att det så populära Instagram inte har konkurrerat ut trotjänaren Facebook. Instagram är snarare ett komplement än en konkurrent. Du kan liksom inte ha för många verktyg i förrådet, alla fyller sin egen viktiga funktion.

3 snabba fakta

  • Hälften av alla intervjuade använder internet flera gånger om dagen – det är nu den vanligaste källan till information.
  • I snitt läggs nästan 13 timmar per vecka på surf, en ständigt ökande siffra.
  • 82 % besöker Youtube regelbundet, 18 % gör det dagligen. Vågar vi gissa hur stor andel av tittandet de gulliga katterna och hundarna står för?

E-hälsan friskar på
Vi som sysslar med hälsokommunikation kan med fördel titta lite extra på och begrunda följande: 

  • De flesta unga och välutbildade (82 %) söker efter hälsorelaterad information ibland. Bland de äldre och lågutbildade sker det däremot mer sällan. Kvinnor är mer intresserade än män – 94 % av unga välutbildade kvinnor söker efter hälsoinformation.
  • Hälsorelaterade appar finns nu bland de vanligaste nedladdningarna. I vissa åldersgrupper laddar man ner en ny hälsoapp varje vecka.
  • Hälften av unga kvinnor i åldern 16–35 år har en hälsoapp.

Klart slut tills nästa år, då vi tittar på ännu mastigare siffror.

Facebook
Twitter
LinkedIn