Skratta bäst som skrattar för vetenskapen

DNA i glasburk

Årets Nobelpris har väl inte gått någon förbi. Men har du koll på vem som tilldelats årets Ig Nobelpris? Priset som premierar forskning och skratt genom att dela ut pris till ansjovisens sexliv, forskare som slickar på stenar, strömförande bestick, baklängestalare, döda spindlar och uttråkade lärare. Ett gott skratt förlänger livet säger man ju, och om vi kombinerar det med vetenskap blir vi nästan odödliga.

Hur många näshår har du i höger respektive vänster näshåla?
Det är frågan som vinnarna i kategorin medicin besvarar. En forskargrupp i Kalifornien har undersökt näsor och kan konstatera att vi i snitt har 120 hårstrån i vänster näshåla, och 122 i den högra. En kunskap som kan hjälpa människor som lider av alopecia areata, vilket kan ge infektion i de övre luftvägarna och allergibesvär.

Jamais vu – att uppleva något bekant som totalt främmande.
Skriv ner ordet ’’pengar’’, skriv nu ordet igen, och upprepa det sedan absurt många gånger. Märker du att ordet efter ett tag känns lite annorlunda, kanske helt främmande? Det menar pristagarna i kategorin litteratur som fick 214 försökspersoner att i labbmiljö skriva ner olika ord till dess att de upplevde orden som totalt främmande, fick en så kallad jamais vu.

En toalett som vet allt om dig.
Priset i offentlig sjukvård går till Seung-min Park, som har konstruerat en toalett som kan analysera urin och fekalier, och se vem som sätter sig på toaletten genom att se besökarens anusavtryck. Detta används i flera studier för att se hur toaletter kan samla in hälsodata och kartlägga bland annat covid-19.

Facebook
Twitter
LinkedIn