Möt VD:n på inhalationsbolaget Iconovo i Lund

Johan Wäborg

Som många andra medicinbolag är Iconovo beläget i forskningsbyn Medicon Village i Lund. Iconovo grundades 2013 och utvecklar inhalatorer för medicinskt bruk med pulverbaserade läkemedel, bl.a. för astma och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Affärsidén är enkelt uttryckt att licensiera ut produkterna till företag som vill verka på inhalationsmarknaden. Intäkterna kommer sedan från royalties, men även från arbetet med att ta fram en passande formulering av läkemedlet. Det måste vara rätt koncentration av aktiv substans som sedan tas upp av lungorna på bästa sätt. Att ta fram en inhalator från grunden och få den att fungera – t.ex. att leverera rätt dos – är kostsamt, tidskrävande och komplicerat. Här kommer Iconovo in i bilden. När Johan Wäborg tillträdde som VD i april 2020 var det i ljuset av flera positiva besked om nya patent och lovord från både banker och analytiker. Behovet av ökad kommersialisering finns och Johan är redo att ta företaget in i en ny fas.

Hur hamnade du i läkemedelsbranschen?

– Jag är kemist från början, och har studerat här i Lund på LTH, där jag tog min civilingenjörsexamen. Jag påbörjade sedan en PhD i Zürich. Men jag kände efter ett tag att labbmiljön inte var fullt så socialt stimulerande som jag hade behov av. Istället tog jag ett jobb på Schering-Plough som Key Account Manager. Jag tyckte att det var väldigt kul. Att komma ut och träffa människor och använda allt det där vetenskapliga på ett sätt som var intressant.

Jag kunde vinna förtroende och komma bakom fasaden hos läkarna genom att visa min tekniska och medicinska kompetens. Efter Schering-Plough började jag på Actelion där jag stannade mer än tretton år. Actelion blev 2017 uppköpt av Janssen som är en del av Johnson & Johnson.

Vilka erfarenheter har du tagit med in i VD-rollen?

– Jag gillar när det händer saker, så Actelion var ett bra företag att vara på, konstant tillväxt och förändring. Jag tog en möjlighet att ta mig till Schweiz. Vi flyttade hela familjen och jag tog en tjänst i europeiska ledningen som Business Support Director. Jag arbetade med allt som hade med kundrelationer och affärsrelationer att göra och byggde affärerna i länder runt om i världen. Vi satte upp dotterbolag, till exempel i Argentina och Rumänien. Jag var även VD för ett bolag som hanterade Actelions generiska substans av bosentan. Det var originalsubstansen tracleer som byggde Actelions kommersiella framgång. Det var en spännande tid, jag lärde mig supermycket. Och här blev jag väldigt intresserad av att bygga någonting från en liten skala.

Var det därför du hamnade på Iconovo?

– Som person ser jag väldigt lite problem med saker och ting. Det som intresserar mig går jag inför fullt ut, jag ser möjligheter. Jag gillar när man ställs inför någonting som verkar väldigt komplicerat och oövervinnerligt. Jag kan till och med ha en personlighet som är för positiv ibland, så det är bra att ha ett team som balanserar detta. Saker är oftast inte så komplicerade som man tror, i alla fall inte när man jobbar med ett team av experter. Då händer fantastiska saker. Och det ser jag i Iconovo.

När Astra Zeneca valde att lägga ner sin verksamhet i Lund var det många som följde med till Mölndal och andra delar av världen, men några stannade kvar. Förgrundsgestalterna på Iconovo, som var med i starten av företaget, består av före detta ”Astraiter”. Johan berättar mer.

– Orest Lastow är en av medgrundarna och min företrädare som första VD för bolaget. Han och några tidigare Astra Zeneca-anställda började jobba på ett designföretag i Malmö där de designade inhalatorer. Efter att ha tagit fram den inhalator som numera går under namnet ICOres, förstod de snabbt att det här går att bygga något eget kring. Iconovo startades.

Kan du beskriva er affärsmodell?

– Man insåg efter några år att det inte är någon skalbar affärsmodell att bara sälja inhalatorerna. Du kan sälja inhalatorerna och få royalties för det men det behövs mer kompetens för att vara riktigt attraktiv mot kunderna. Iconovo har även en formuleringsavdelning. De jobbar med läkemedelspulvret och gör så att det passar inhalatorn. De kan säkerställa att pulvret hamnar på rätt ställe i lungan och att det blir rätt koncentrationer. När man gör de här grejerna tillsammans så kan man helt plötsligt börja spara massa tid för kunden. Det är denna totala kompetensen kring inhalationsprodukterna som är vårt kärnerbjudande idag.

Vad och var är Iconovo om fem år?

– Då tror jag vi är ett betydligt större bolag, definitivt betydligt större i form av lönsamhet. Vi har ett antal projekt redan idag som kommer leda till royalties. År 2025 ska allt vi jobbar med just nu ha nått marknaden. Och ser vi bortom inhalatorer för behandling av astma och KOL så har vi även möjlighet att arbeta med produktutveckling inom andra typer av läkemedel i pulverform, t.ex. vaccin. Problemet med många läkemedel, inte bara vacciner, är att de levereras som vätska. De kräver då en obruten kylkedja för att bevara hållbarheten. Genom att formulera läkemedlet som ett pulver som inhaleras så kan man få ett bra upptag i kroppen, utan behov av injektion. Även denna typ av läkemedel ligger inom vårt kompetensområde. Vi är experter på inhalation, läkemedelsformulering och själva inhalatorn.

Läs mer om Iconovo på www.iconovo.se

Namn: Johan Wäborg
Ålder: 42 år
Titel: VD på Iconovo
Bor: Lomma
Familj: Fru och 2 barn
Gillar att göra på fritiden: Skidåkning, mountainbike och vattensport

Facebook
Twitter
LinkedIn