Möt Ideons VD, Mia Rolf!

Mia Rolf

Ideon Science Park i Lund grundades redan 1983. Idag sitter 400 företag på Ideon och i de 17 byggnaderna finns kompetenser inom bland annat life science, cleantech, connectivity, hälsoteknik och smarta material. Sedan februari 2016 är dessutom Mia Rolf VD här.

 Vem är du?
– Jobbmässigt är jag en förändringsledare. Eller, jag brukar säga att jag är en jordfräs! Men det låter inte lika trevligt. Jag sliter loss rötterna, gräver upp och kastar upp allt på marken. Det är först då man kan se alla trådar och knyta nya konstellationer så att saker kan börja växa. Jag är medveten om att jag har en ganska naiv uppfattning om vad som är möjligt, men det är när jag dyker på hinder som jag fungerar bäst. Just naiviteten är nog min styrka – jag löser det ändå, även det som egentligen inte var genomförbart. Ibland går det dock lite väl fort fram för min omgivning. Men en klok person sa en gång till mig att ”man bara kan trampa på tår som står stilla”. Det försöker jag bära med mig, för om man ska tassa runt alla stillasittande tår blir ingenting gjort.

I övrigt tycker många som känner mig att jag är en sån himla 08:a. Men även om det inte framgår i min dialekt så har jag bott i Skåne halva mitt liv. Det hörs inte heller att jag är en akademiker – men jag tycker om att prata förenklat och ta bort alla svårigheter, så att alla kan följa med. Och så älskar jag internet. Visst finns det risker som vi blir allt mer medvetna om, men det är omöjligt för mig att förstå att internet skulle vara något dåligt. I slutändan handlar det om hur vi använder det, vilka regler vi sätter och vad vi skapar av det.

Hur hamnade du här?
– Jag läste kemiteknik på gymnasiet men gjorde en avstickare på universitetet och läste kommunikation, media, politik och massa annat roligt fram tills att jag insåg att jag inte utbildades till någonting konkret. Då föddes idén om att börja marknadsföra bra teknik. Det har jag mer eller mindre gjort sedan dess.

Att få ut teknik handlar om att få människor att ändra ett beteende. Vill omgivningen inte använda tekniken, så kommer lösningen aldrig att bli bra. Det tror jag att fler ingenjörer borde tänka på.

– Min karriär började via strömställare för industrier, koncernrapporteringssystem, telekombranschen och uppstarten av sjukvårdsupplysningen. Efter några år med Telia och på Oriflame tog jag mig sedan vidare som konsult, entreprenör, delägare och ägare i olika bolag. Då fokuserade jag på digitalisering, event och kommunikation för just teknikbolag. I februari 2016 blev jag erbjuden min nuvarande tjänst på Ideon. Då var uppdraget att göra Ideon till en synlig, nytänkande och attraktiv plats. Mitt eget bolag hade precis börjat gå bra, men när jag ställde mig frågan var jag bäst kunde rädda världen blev det tydligt för mig att jag ville hoppa på. Svaret fanns inte i mitt eget lilla bolag som arbetade med ett uppdrag i taget – utan i att hjälpa 400 entreprenörer att växla upp och få ut sina idéer.

Vad händer på Ideon?
– Just nu flyttar UNOPS, FN:s projektleveransorganisation, in hos oss. De sätter upp ett Global Innovation Centre här, vilket såklart är väldigt stort för oss. På Ideon utvecklas i första hand inte nöjestjänster som till exempel Spotify – vi skapar världsförbättrande och förändrande innovationer som Bluetooth, dialys, energilösningar och uppkopplad säkerhet. Det var bland annat det som lockade hit dem. Första teamet ska jobba med att skapa lösningar utifrån behovet som FN ser. Vi lever i en tid där katastroferna blir fler och större, så nu tittar man på vilken typ av innovationer som kan bidra till att förhindra och förenkla kriser. Det rör till exempel klimat- och flyktingkatastrofer, där skadorna kan minskas genom tåligare byggnadssystem eller mer omfattande larmcentraler.

Nu ska vi lösa allt som Greta Thunberg pratar om. Ingen kan rädda världen på egen hand, det måste vi göra tillsammans.

– Global Innovation Center binder ihop hela regionen och samarbetet gör även att vi på Ideon gemensamt driver vår agenda från olika perspektiv. Men det händer såklart en massa annat spännande också. Tillsammans med Medicon Village, Lunds Universitet, Lunds kommun, Sony, Volvo Cars och Kraftringen var vi nyligen värdar för ett High level-forum med beslutsfattare från de bästa ekosystemen i världen. Idag är Ideon en plats full av unga, energiska och engelskspråkiga personer. Jag hoppas att vi upplevs som en levande och internationell plats. När Lunds spårväg kommer igång i augusti får vi dessutom ett Ideon-torg och två egna hållplatser.

 Vad driver dig?
– När någon säger att någonting inte går att göra eller inte kommer att fungera. Då måste jag prova! Ibland stämmer det såklart, men då vet jag det till nästa gång. Vi begränsar ofta oss själva för tidigt, men om du öppnar upp såväl dig själv som din organisation och är medveten om vilken kapacitet du eller ni besitter klarar man det mesta. Momentum är ofta viktigare än perfektion!

Om vi inte har försökt göra världen till det bättre, har vi verkligen levt då?

– Alla borde ha inställningen att försöka rädda världen på sitt sätt. Jag har bestämt mig för att bli 112 år gammal och brukar avgöra mina val på vad jag vill se tillbaka på då. Jag vill ha testat mina gränser maximalt och efter varje gång klarar man lite till. Eller ja, jag gick för långt när jag försökte anordna en flashmob här. Jag försökte ändå, men det ska erkännas att den inte blev särskilt bra.

Namn: Mia Rolf
Ålder: 48
Bor: Limhamn i Malmö
Familj: Man och två barn
Intressen: Dans! Jag höll på med flamenco i nästan 18 år, eftersom jag ville hitta en dans som man kunde bli gammal i. Men nu dansar jag och min man Afro House. Fast jag vill börja på k-pop!

Facebook
Twitter
LinkedIn