Läkemedelsreklam – måste det vara tråkigt?

Läkemedelsreklam

För marknadsföring av läkemedel finns det en djungel av regler att följa och förhålla sig till. Det kan vara lätt att gå vilse och bli rädd för att använda sig av basala mänskliga funktioner som glädje och fantasi. Men man får inte glömma bort att man faktiskt slåss om människors uppmärksamhet – så det gäller att ge dem en anledning att fastna vid just ditt varumärke.

Inom marknadsföring pratar man ofta och gärna om att hålla budskapen få. Helst ett nyckelbudskap, annars blir konsumenten förvirrad. Att vara tydlig i sin kommunikation är såklart viktigt, men när det gäller läkemedelsreklam är spelreglerna lite annorlunda visar en undersökning från Kantar (2023). För att övertyga konsumenten, får budskapen gärna vara tre. Tre tydliga budskap som inte motsäger varandra, utan skapar förtroende för produkten.

Idag slåss läkemedelsreklam på samma marknad som alla företag – om konsumentens uppmärksamhet och tid, som konsumenten hellre lägger på annat.  Läkemedelsreklam har en av sina absoluta styrkor i att möta konsumentens behov, de behöver faktiskt produkterna som marknadsförs.

Men i läkemedelskommunikation syns ofta en avsaknad av glädje och underhållning. Och det kan ju vara lätt att tänka att man inte ska bli underhållen av något så allvarligt som läkemedelsreklam, men varför inte? För konsumenten spelar det ingen roll vilken ’’kategori’’ reklamen faller in under. Även om det finns många regler inom läkemedelsreklam så finns det inga regler som säger att man inte får använda sig av humor. Ändå är det bara ca 20 % av all läkemedelsreklam som gör det.

Reklam handlar om att få konsumenten att vilja spendera sin tid på varumärkets kommunikation. Och då är det viktigt att det är kreativt, smart och underhållande. Det måste finnas något för konsumenten som gör det värt att lägga sin tid på det. Speciellt i denna tid då vi ständigt överöses av budskap. Genom att våga använda fantasi och kreativitet, och kanske till och med en gnutta humor kommer man långt.

Facebook
Twitter
LinkedIn