Generna visar vägen – och smaken

DNA

Deoxiribonukleinsyra-marknadsföring, smaka på det ordet. Bara ett krångligare sätt att säga DNA-marknadsföring, som tros bli en ny gren inom personlig marknadsföring.

I takt med att allt fler släktforskar och upptäcker sitt ursprung genom att analysera sitt DNA, hänger företag på och anpassar innehåll och marknadsföring därefter.

Ancestry och MyHeritage är två släktforskningsföretag som erbjuder DNA-analyser – och de är ofantligt populära. Mycket tack vare de nu ganska överkomliga priserna. Nu har Ancestry och Spotify slagit sina kloka algoritmer ihop – och voilà – du kan få en spellista skräddarsydd efter ditt DNA. Kanske upptäcker du en inneboende musiksmak som känns helrätt. Eller så får bara du ett extra bra argument när du vill försvara dina nuvarande listor: ”- Nej, jag tänker inte byta låt. Denna musik passar faktiskt mina gener bäst”.

Om man siar om framtiden så kan man tänka att allt fler företag och tjänster drar nytta av miljontals personers DNA-uppgifter. Mat och träning är andra områden där genanalyser kommer att spela stor roll. Vad sägs om ultrapersonifierad diet baserad på din genetiska profil? Det är på gång. Det verkar finnas en genväg till allt.

Facebook
Twitter
LinkedIn