Från teori till praktik

Julia Kaukinen

Efter att ha börjat mitt sista år på programmet i Strategisk kommunikation och digitala medier på Lunds Universitet, var det dags för praktik. Arbetslivet började närma sig och tanken på att lämna skolbänken var lite skrämmande. Men, de snart två månaderna på Relevans har lugnat mig och den stundande examen känns inte lika skrämmande.

Alla på Relevans har välkomnat mig med öppna armar och tagit sig an mina praktikantfrågor och funderingar. Från första dagen har jag blivit behandlad som en kollega och fått största möjlighet att utveckla mina teoretiska kunskaper till praktiska.

Under min tid på Relevans har jag fått se hur byrån arbetar med olika kunduppdrag, vilket kan vara allt från hostmedicin till hjärtimplantat. Jag har fått se hur man arbetar med att rikta sig till en specifik målgrupp, planerar en strategi eller tar fram ett koncept. Jag har bland annat grottat ner mig i Adobe-programmen, utvecklat hemsidor i WordPress, annonserat på Google Ads samt LinkedIn och skrivit textunderlag till hemsidor. Den ena dagen klipper jag film i After Effects, den andra analyserar jag statistik och den tredje skapas annonser på sociala medier. Ingen dag är den andra lik!

Förutom att vara ny i det praktiska kring kommunikation är jag också en novisch inom de olika regler som finns vid marknadsföring av läkemedel. Är det okej att personer ler på bild i Danmark? Detta hade jag inte haft en aning om för två månader sedan, men nu vet jag att svaret är nej. Att förhålla sig till regler som dessa nästan tvingar en att hitta nya kreativa lösningar som får kundens budskap att lysa igenom. En väldigt spännande process som utmanar ens eget tänkande kring kommunikation och dess innebörd.

Relevans har utmanat och utvecklat mina kunskaper inom kommunikationsbranschen genom att ge mig ansvar och lotsning i olika uppgifter mot kunder. Inbjudandet till ansvar har skapat förutsättningar att vara delaktig under både kundmöten och internmöten, men även skapat riktlinjer i vad jag kan och vad jag behöver lära mig mer om. Något av det viktigaste jag fått ut av denna praktik är hur de teoretiska kunskaperna från skolan används ”på riktigt”, något som kan vara svårt att greppa i föreläsningssalen.

Nu är det snart dags att avsluta praktikperioden och köra slutspurten på min utbildning. Ett stort tack till alla på Relevans som gett mig värdefull kunskap inför framtiden och hjälpt mig gå från teori till praktik!

Hoppas vi ses snart igen!

Namn: Julia Kaukinen
Ålder: 23
Utbildning: Strategisk kommunikation och digitala medier, Lunds Universitet
Favoritmedicin: Ibuprofen i alla dess former, funkar mot mycket.
Digitala favoriter: Nyfunna favoriter är After Effects, HTML och CSS.

Facebook
Twitter
LinkedIn