Fem tips på hur du boostar de små grå efter semestern

armar

1. Håll armarna i kors
Enligt forskare vid University of Rochester blir vi klurigare när vi håller armarna i kors. I ett försök lät man människor bilda så många ord som möjligt av en grupp bokstäver och de försökspersoner som satt med korslagda armar lyckades komma fram till 21 % fler ord än den grupp som satt med armarna löst och ledigt vilande på låren. Extra bonus: man ser lite tuffare ut också.

2. Gör något nytt
Hjärnan mår bra av att testa nya saker, då skapas tillväxt. Att lära sig lite glosor på ett nytt språk, ta en annorlunda väg till jobbet och andra småsaker ställer till det för hjärnan på ett positivt sätt.

3. Jamma loss
Om du tillbringat hela semestern kring en lägereld, stämningsfullt knäppandes på en gitarr är du säkert lite smartare än vi andra. När du spelar instrument stimuleras nämligen den motoriska delen av hjärnan och hela det neurologiska systemet på ett helt makalöst vis. Ingen bastuba hemma? Lugn, det är inte ens nödvändigt att spela IRL, du kan faktiskt få liknande fördelar av att spela ett virtuellt instrument.

4. Sluta multitaska
En sak i taget. Var sak på sin plats, säger Alfons Åbergs pappa och han säger det like a boss. Det sämsta man kan utsätta hjärnan för om man vill lära sig något, är nämligen just multitasking. Men att låta bli att bry sig när mejlikonen hoppar och telefonen burrar är lättare sagt än gjort för en uppkopplad nutidsmänniska i ett öppet kontorslandskap.

5. Sov gott
God sömn är grundläggande för ett gott minne.
Hej då och god natt!

Källor: Illustrerad vetenskap, sr.se, expressen.se, aftonbladet.se, specialnest.se

Facebook
Twitter
LinkedIn