Allt fler kopplar upp sig till doktorn

Digitala vårdcentraler är ett nytt fenomen i vår allt mer digitaliserade vardag. Och visst är det bekvämt att kunna sitta i soffan och få en diagnos via mobilen. Vi behöver inte gå alltför långt tillbaka i tiden för att en sådan idé skulle betraktas som totalt otänkbar och science fiction-artad. Mindoktor.se och Kry.se har krattat manegen för allt fler nytillskott av virtuella vårdlösningar där det internationellt etablerade MeeDoc är ett av de senaste.

70 % av alla sökningar på Google är hälso- och sjukvårdsrelaterade, informationen om olika sjukdomar är ständigt ökande och möjligheten till självdiagnoser i takt med det. Men det är fortfarande bara läkaren som kan bekräfta diagnosen. Steget till en professionellt ställd diagnos på nätet blir därför inte långt, vilket även underlättas eftersom patienten redan är väldigt påläst om sin misstänkta åkomma.

Patientsäkerheten är ett eventuellt orosmoln eftersom det klassiska personliga mötet uteblir. Det kan leda till att man missar helhetsbilden av patientens hälsa eftersom inte allt hörs och syns över nätet. Men med allt längre vårdköer och allmän svårtillgänglighet till basal vård så är de digitala vårdlösningarna alltjämt ett välkommet komplement till den traditionella vården.

Facebook
Twitter
LinkedIn