Fattar du IBD så fattar du Adacolumn

fattaibd.seVet du hur inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) uppstår? Som med många andra sjukdomar har det med immunförsvaret att göra. Immunförsvarets vita blodkroppar attackerar de egna cellerna i tarmen vilket skapar en inflammation, ofta handlar det om ulcerös kolit eller Crohns sjukdom.

I ett första skede behandlas IBD med inflammationshämmande läkemedel för att sedan ersättas med kortison och biologiska läkemedel som motverkar den immunologiska reaktionen. Adacolumn däremot, är en medicinteknisk behandling som tar bort de inflammatoriskt aktiva vita blodkropparna på mekanisk väg. Blodet passerar genom en kolonn som är fylld med över 30 000 cellulosakulor, på dessa kulor fastnar många av de ”onda” blodkropparna vilket gör att tarmen får en chans att vila och läka.

Utifrån insikten ”fattar du IBD så fattar du Adacolumn” skapade vi sidan fattaibd.se.

Vi gjorde även ett spel – Adsorbia – som faktiskt är det första i Relevans historia. Adsorbia utspelar sig inuti i en Adacolumn-kolonn och här tar du striden mot ”the bad guys” med hjälp av cellulosakulan Cello. Testa att spela en runda, du hittar det på App Store och Google Play.
Facebook
Twitter
LinkedIn