Är det grönt att gå på tåget?

Busslinje

Många behöver fortsätta resa via kollektivtrafiken under pandemin men regeringens trängselkrav gör att operatörerna behöver ta ansvar för antalet passagerare i trafiken. I Skåne lanserar Skånetrafiken nu en tjänst på sin hemsida så att resenärer ska kunna se hur fulla bussarna och tågen är på passagerare, skriver TT. Med hjälp av sensorer i dörrarna på tåg och bussar kan Skånetrafiken hålla koll på antalet passagerare som går av och på fordonen.

Tjänsten finns i dagsläget inte i Skånetrafikens app men nås via webbläsaren. Där du på hemsidan vanligtvis kan se var bussar och tåg befinner sig på en karta har Skånetrafiken nu lagt till markörer som visas i olika färger. Markörernas färger: grönt, gult och rött indikerar hur pass full bussen eller tåget är. Grönt visar att mindre än 25 procent av platserna är upptagna och en röd markör betyder att över 76 procent av platserna är fulla. Resenärer kan då avgöra om de vill ta en senare avgång för att minska trängseln.

– Det här är triggat av den situation vi har hamnat i, vi har haft idén ganska länge, säger trafikdirektör Linus Eriksson till TT.

Den nya tjänsten kommer omfatta stadsbussarna i Malmö, Helsingborg och Lund, hälften av regionbussarna och pågatågen.

Facebook
Twitter
LinkedIn