7 falska fakta om hjärnan

7 falska fakta om hjärnan

Att våra tankar, känslor och minnen bor i hjärnan vet så gott som alla. Men hur bra koll har vi egentligen på hjärnans utveckling och olika funktioner? Och framförallt: vet vi vilka av våra kunskaper som faktiskt stämmer?

Det finns nämligen flera myter om hjärnan som vi verkar ha svårt att släppa. I Sydsvenskan listade och besvarade Anders Björklund, professor i neurobiologi, sju av dem:

”Vi får nöja oss med den hjärnan vi föddes med”
Nope! Hjärnan växer och utvecklas under hela barndomen. Till exempel utvecklas många av våra kreativa förmågor under de här åren och flera av förändringarna hänger med oss hela livet.

”Hjärnan är färdigutvecklad när vi fyller tjugo”
Nix! Faktum är att vi konstant bygger på och fortsätter förändra våra hjärnor under hela livet. Forskning har idag motbevisat den seglivade myten om att hjärnan skulle vara färdig i ungefär samma ålder som vi slutar skolan.

”Efter tjugoårsdagen har vi samma personlighet livet ut”
Precis lika falskt. Några av hjärnans utvecklingar är såklart permanenta – men långtifrån alla. En människa är ju faktiskt sällan samma person vid 17 som 70 år.

”Vi kan inte förändra hjärnan”
Jo men visst! Det går alltid att fortsätta jobba med sin personlighet och sitt beteende. Numera vet vi ju till exempel att beteendeterapi kan hjälpa oss att hantera panikångest, vilket är ett bra bevis på hjärnans förmåga att förändras.

”Vi förlorar hjärnceller med åldern”
Myt! Många har fått för sig att vi stegvis under livet skulle förlora nervceller, men detta stämmer alltså inte heller.

”Vi kan inte bilda nya hjärnceller”
Nu för tiden kan vi faktiskt det. En hjärnskada läker inte som ett hudsår, men med hjälp av nya celler kan man återbilda förlorade förbindelser i hjärnan. Under de senaste åren har vi dessutom börjat lära oss hur hudceller kan omprogrammeras till nervceller.

”En åldrande hjärna kan inte lära sig nya saker”
En äldre person må vara långsammare och behöver kanske koncentrera sig mer än en ung – men även om det kan bli svårare att göra två saker samtidigt med åldern har vi faktiskt kvar förmågan att lära oss nytt.

Kontentan? Fortsätt vara nyfiken och sluta aldrig öva eller utveckla hjärnan. Den verkar uppenbarligen klara mer än vi tror!

Facebook
Twitter
LinkedIn