4 film(produktions-)tips

Filmtips

Att förklara någonting via film är tacksamt i många situationer. Det kan röra sig om en kort sekvens som informerar om din produkt, en företagsstrategi – eller varför inte en verkningsmekanism? Men trots att flertalet undersökningar bekräftar filmens positiva effekter drar sig många från att skapa rörligt material. Hos många reklamköpare råder fortfarande missuppfattningen att det är en allt för tidskrävande process.

En krånglig filmproduktion handlar dock många gånger om ett försummat förarbete. För att få fram den önskade effekten och behålla mottagarens intresse behöver produktionen följa en grundlig strategi redan från start. Här delar vi med oss av några knep som är lika relevanta oavsett om du ska ta fram en reklamfilm eller en rörlig banner:

1. Formulera ett tydligt syfte
Vem ska se filmen och vad ska de komma ihåg? I vilket sammanhang ska den visas och vad vill du att mottagaren ska göra efteråt? Bestäm dig tidigt i processen varför och för vem du gör filmen.

2. Utgå från mottagaren
Vilka förkunskaper har din målgrupp? Om ämnet är nytt behöver du troligtvis förklara grundläggande fakta för att inte förlora deras intresse. Pratar du över huvudet på mottagaren är risken stor att din film stängs av.

3. Säg bara det som måste sägas
Håll dig kortfattad. Skriv bara in det viktigaste i manus och håll dig till det. Det kan vara frestande att trycka in lite extra information ”eftersom det finns plats” – men då riskerar du att mottagaren inte får med sig något budskap alls.

4. Våga överraska
Genom att göra, säga eller visa någonting oväntat är chansen större att både ditt budskap och ditt varumärke sticker ut i bruset. Bygg din idé baserat på vad som tilltalar din målgrupp, men inte nödvändigtvis återspeglar vad de är vana att se.

Facebook
Twitter
LinkedIn