Vågar du verkligen tacka nej till chefens julmingel?

Nej tack

Dagens Nyheter skriver om en ny forskningsrapport från American Psychological Association. Den avhandlar ett ämne som är plågsamt aktuellt den här tiden på året: konsekvenserna av att tacka nej till sociala tillställningar.

Under den intensiva jul- och nyårshelgen kämpar många med att navigera bland alla måsten. Det är obligatorisk korvstoppning hos moster Ulla, sjuka barn, oräkneliga glöggpartyn, argsinta släktingar, bilresor på glashala vägar, mellandagsreor som för tankarna till slagfält – det här året har listan verkligen inget slut.

Och precis när du tror att du lyckats få ihop livspusslet dimper en ny inbjudan ner: julmingel hemma hos chefen. Varenda cell i din kropp skriker NEJ! En halv sekund senare avlöser undergångstankarna varandra i rasande takt: Blir det dödsstöten för min karriär om jag tackar nej? Går jag i så fall en framtid helt utan inbjudningar till mötes?

Ibland känns det olustigt att säga nej, men är denna oro verkligen befogad? Det har forskarna i ovan nämnda studie undersökt. Olika fiktiva scenarion studerades, där det bjöds in till såväl större som mindre evenemang. Vissa deltagare fick agera värd, medan andra fick inta rollen som ovillig gäst.

Glädjande nog visade sig farhågorna om negativa konsekvenser vara överdrivna. Detta gäller både oron för en negativ syn på den som tackar nej och risken för uteblivna framtida inbjudningar. Den som får ett nej känner sig ofta inte alls dissad, utan lyssnar på dina anledningar.

Jorden går alltså inte under om du tackar nej, så andas nu ut och njut av julstämningen.

Facebook
Twitter
LinkedIn