Idag finns en uppsjö av appar med syfte att förbättra människors hälsa. De uppmuntrar till ökad vardagsmotion, hjälper till att hålla koll på kaloriintag, får en att slappna av, osv, osv i all oändlighet.

Vem har till exempel inte blivit irriterad/upplyst av vännernas Facebook-uppdateringar från motionsappen Runkeeper? Appen informerar om hur långt och på vilken tid någon sprungit, samtidigt som en karta visar den exakta sträckan. Och om man klickar på gilla under tiden som personen springer så hörs ett hurrarop i hörlurarna på den som joggar.

Även sömnappar har blivit populära. Om man lägger telefonen i sängen så mäter rörelsesensorerna ditt sömnmönster och väcker dig när du sover som lättast. Givetvis kan nattens sömnmönster visas upp för vännerna varje morgon på Facebook.

Antalet appar med tydlig medicinsk koppling är dock färre med undantag för diabetes där man kommit långt. Både Google och Apple har stora planer på att utveckla det medicinska området med såväl ny hårdvara som ny programvara för mobiler och surfplattor.

HealthbookApple Healthbook och iWatch
I nästa version av Apples operativsystem för mobiler och plattor, iOS 8, så kommer den stora nyheten att vara Healthbook, en samlingsplats för hälsa och sport.
http://9to5mac.com/2014/03/17/this-is-healthbook-apples-first-major-step-into-health-fitness-tracking/

En del aktiviteter kan mätas och analyseras automatiskt med hjälp av telefonens rörelsedetektorer och gps, t ex löpning, ungefärlig kaloriåtgång och sömnmönster. Andra uppgifter som vikt och matintag får användaren själv mata in.

Det mest intressanta är kanske den framtida kopplingen till extern hårdvara som kan skicka data till Healthbook. Apple jobbar själva på en klocka, iWatch, som kommer att kunna kommunicera med Healthbook. Då går det att mäta puls, kroppstemperatur och eventuellt en del annat. Blodtryck, syresättning och vätskenivåer står på spekulationslistan. Det ryktas också om att Apple testar hörlurar med smarta sensorer för ytterligare noggrannhet.

Förhoppningsvis blir Healthbook öppen för extern hårdvara, så att t ex insulinmätare kan skicka information dit.

Tekniken bakom Healthbook och iWatch är inte ny. Både Nike och Samsung har redan klockor med sensorer, men spridningen kommer att bli mycket större när Apple tar ett samlat grepp om området. Likaså kommer säkert framtida versioner av Android, Googles operativsystem, att ha liknande funktioner. Båda kommer att sitta på en enorm kunskapsbank om människors hälsa. Varenda sekund av ditt liv har mätts, och hårdvarans gps berättar exakt var du är hela tiden. Så snart kommer storebror inte bara att se dig, storebror kommer helt enkelt att se rakt igenom dig. Troligen kommer dock all data att krypteras och endast vara tillgänglig för respektive användare.

Google GlassGoogle Glass i operationssalen
Google Glass är smarta glasögon med inbyggd processor, kamera, miniprojektor för att visa bild, gps, röststyrning och mycket mer.
https://www.youtube.com/watch?v=J4Mej2pQDlc

Det experimenteras redan en hel del med Google Glass inom det medicinska området. Under en operation kan en läkare assistera sin kollega på distans genom att se exakt vad denna ser. Patientjournaler och annan information kan visas i glasögonens display utan att läkaren lyfter blicken från operationsbordet. De kan också användas i utbildningssyfte genom att låta studenter följa operationer genom läkarens synfält.
http://mhadegree.org/will-google-glass-revolutionize-the-medical-industry/
http://www.imedicalapps.com/2013/03/google-glass-medicine/
http://venturebeat.com/2014/03/13/this-stanford-surgeon-shows-us-the-future-of-medicine-augmented-reality-google-glass-exclusive/

Google Lenses för diabetiker
Google Lenses är ännu på prototypstadiet. Det är linser med inbyggda sensorer för blodsockermätning och en antenn för kommunikation. Sensorerna analyserar tårvätska och varnar användaren när blodsockernivån sjunker för lågt.
http://mashable.com/2014/04/21/google-smart-contact-lenses-patents/

Facebook on the Move
Facebook köpte nyligen upp aktivitetsappen Move och dess utvecklare. Vad Facebook vill göra inom området är än så länge ganska oklart, men med över 1.2 miljarder användare så kan även små insatser få stor påverkan.
http://mashable.com/2014/04/24/facebook-acquires-moves-app/