Vi svenskar är ett uppkopplat folk och så gott som varenda kotte i dag använder internet på daglig basis. Däremot har vi ofta väldigt olika syften med att surfa på nätet. Så med tanke på dagens fragmenterade (och svårnavigerade) medielandskap blir det allt viktigare att titta på siffrorna och hänga med i statistiken. Kom ihåg att dagens konsument varken är densamma som gårdagens eller morgondagens.
Bara för några veckor sen släppte Internetstiftelsen sin årliga rapport om svenskarnas vanor på internet. För gemene man låter det kanske inte som den festligaste läsningen, men för oss statistiknördar är det rena rama julafton. Här bjuder vi på tre korta reflektioner kring innehållet:
- Allt fler värnar om sin integritet online och många unga väljer bort plattformar som exempelvis Facebook för att begränsa spårningsmöjligheterna för tredjepartsaktörer. Även äldre är bekymrade, men då handlar det framför allt om en rädsla att bli hackad.
- Allt fler prioriterar hemmakontoret framför sin arbetsplats. Det innebär att många går miste om en hel del analog reklam, som på vägen till jobbet till exempel. Med andra ord har behovet för digital marknadsföring växt ytterligare.
- Fyra av tio svenskar följer varumärken och företag på sociala medier, vilket innebär att majoriteten inte gör det. Här finns alltså stor förbättringspotential. Men att växa organiskt är ofta både svårt och tidskrävande.
Det här med att skapa synlighet är en sak, men att få någon att faktiskt agera på ditt budskap är såklart en annan femma. Ofta är den största utmaningen just konverteringsbiten. I många fall betalar man dessutom ”per klick” och därför brukar det löna sig att prioritera kvalitet framför kvantitet. Med andra ord vill man ha så relevanta klick som möjligt. Helst vill man ju inte betala för någon som klickar på en länk bara för att vända redan i dörren, så att säga.
Att balansera kommunikationsbehoven av i dag med morgondagens efterfrågan är naturligtvis ingen lätt uppgift. Men det är ju därför vi på Relevans finns.