Säg hej till Martina!

Från public service till läkemedelsreklam
Martina är vår arbetspraktiserande copywriter som varit på Relevans sedan januari 2020. En 30 år gammal västkusttjej som faktiskt inte är så förtjust i Gyllene tider. Men det säger hon inte högt när hon är hemma i Halmstad. Hon kommer från journalistikens värld och pluggade Journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet i Kalmar.

– Jag har nog alltid tänkt att jag vill jobba med det skrivna ordet på något sätt, det var en stor del av min identitet när jag var yngre. Jag skrev helt enkelt, i anteckningsböcker som jag älskade att samla på och som låg på hög i skrivbordslådan. Valet föll av många anledningar rätt naturligt på journalistik i slutändan när jag efter några års kringflackande i världen bestämde mig för att det var dags att plugga vidare.

Under universitetstiden fastnade Martina för etermedia och engagerade sig i studentradion. Det blev en mjuk övergång efter examen att börja som programledare och reporter på Sveriges Radio. Men suget kom efter ett tag att jobba med mer fri kommunikation, istället för att rapportera ville hon vara delaktig i ett skapande, vända och vrida på ord, paketera och anpassa efter målgrupp och framförallt skriva. Hon hittade hit till oss på Relevans för att testa på reklambranschen och copywriting.

– Jag känner att jag har hittat till en plats som jag har längtat till väldigt länge. Det är ju det här jag ska göra! I journalistikens värld är det stående skämtet att man går över till den mörka sidan när man byter till kommunikationsbranschen. Jag skulle inte säga att den här sidan är mörkare än någon annan. Den är modig, öppen, föränderlig och kreativ. Lite tokig också, jag gillar tokigt.

Skillnaden på journalistik och copywriting?
– Största skillnaden är såklart att som journalist är du alltid objektiv och oberoende, du arbetar i allmänhetens tjänst på Sveriges Radio och har ett stort ansvar att vara inkluderande. Men på många sätt finns det mycket gemensamt. Reklambranschen har en jätteviktig roll i att vara inkluderande och jobba med representation och mångfald. Med den makten att påverka måste man ta ansvar. Du måste dessutom göra mycket research, lyssna, vara kreativ, modig och anpassningsbar. Utöver det förstå målgruppen och skapa relationer för att det ska bli en bra produkt i slutändan. Lika viktigt är detta när du producerar ett radioprogram, ett inslag eller en dokumentär.

Bästa med Relevans?
Alla snälla människor och kontorets generösa hundpolicy. När jag är ensam på kontoret händer det att jag sätter mig med dvärgschnauzern Rut i hennes hundkorg och kontemplerar. Bästa platsen när tankarna kört fast eller när man bara behöver dofta på varm hundpäls. Jag lär mig så mycket här varje dag, alla tar mig under sina vingar och delar med sig av sina proffskunskaper. Bättre än den bästa reklamskolan skulle jag säga. Det känns som att komma till en liten dagfamilj när jag pendlar till jobbet, vilket är väldigt fint. Dessutom är jag lite av en hobbyapotekare (läs hypokondriker) och är väldigt intresserad av fysisk och mental hälsa, så det här är en drömkombo för mig.

Just det, du pendlar från Malmö, vad gör du där annars när du inte jobbar?
– Jag sjunger i kör, promenerar gärna i skogen eller vid havet med hundsällskap, lagar glutenfri mat som jag gärna dricker ett gott vin till, läser böcker och badar på Kallis. Sedan rider jag på en mysig häst då och då och lyssnar väldigt mycket på radio, såklart.

Favoritmedicin/apoteksprodukt?
– OTC-produkt? Jag tycker väldigt mycket om antihistamin i alla former. Tablett, nässpray, ögondroppar… Himlans trevlig grej för en pollen- och kattallergiker som jag. Sedan vill min IBS-mage rikta ett tack till Silicea också.

Facebook
Twitter
LinkedIn