QR-kodens comeback!

QR-kod

QR-koden utvecklades i Japan redan 1994 för att kunna spåra bilar inom bilindustrins distributionskedja. Det var först med smartphonens intågande runt 2012 som koden blev relevant i marknadsföring och även då behövde man ladda ner en särskild app för att kunna skanna koderna. Tack och lov började man kunna läsa QR-koder direkt med smartphonens kamera 2017.

En QR-kod är i grund och botten en avancerad streckkod som kan lagra stora mängder data. De kan antingen vara statiska eller dynamiska och har möjlighet att samla in information om de som använder dem. Detta ger oss ett sätt att mäta effektiviteten i våra printkanaler och bygga en brygga mellan dem och våra digitala insatser. Smart ju!

Men då är frågan, skannar folk verkligen QR-koder? Vi har faktiskt ställt frågan i vår senaste Läkarlänksundersökning som pågår just nu, svar från den kommer senare i vår.

Faktum är att det länge har pratats om QR-kodens död, men möjligheten att skanna med kameran har gjort att användandet skjutit i höjden. Numer syns QR-koderna på menyer, som betalningsmöjlighet, som biljetter, i kampanjer och för fördjupad produktinformation. Under coronapandemin tog användandet verkligen fart när restauranger började använda koderna för beställning och när de på många platser möjliggjorde lättillgängliga vaccinpass. Vi har helt enkelt blivit vana vid koderna under pandemin och skannar därför mer.

Hur ska vi då använda koderna i vår kommunikation? Som vanligt är svaret att vi måste skapa intresse. Att skanna en kod är till syvende och sist en insats från vår mottagare, vår uppgift är att göra det värt besväret.

Här är en kort lista på saker att tänka på om du vill inkorporera en QR-kod i din kommunikation:

  • Call-to-action. Att bara lägga till en kod utan kontext fyller inget syfte. Vart leder koden och vad får jag när jag skannar den? Var tydlig och låt uppmaningen hänga ihop med koden.
  • Ha ett syfte. Bara för att QR-koder finns behöver man inte använda dem. Det finns andra sätt att mäta trafik på och gör inte koden att användarens resa blir enklare behöver man ställa sig frågan om den verkligen ska vara med.
  • Låt koden smälta in. I ärlighetens namn, en svart-vit kvadratisk kod är inte det mest inbjudande sättet att locka skannare. QR-koder kan användas i olika färger och designen kan få dem att smälta in med ditt varumärkes helhetsintryck.
  • Spåra. Hela poängen med QR-koderna är datan vi kan få ut.

Och sist men inte minst, glöm inte bort de som inte skannar! Skriv alltid ut adressen dit du hänvisar så att även icke-skannaren kan hitta dit.

Facebook
Twitter
LinkedIn