Hjärnvänlig design

Google Home

I designkretsar har det länge varit fokus på att ta reda på vad användaren avslöjar om sin upplevelse. Men kanske hittas svaren, som så många gånger, i hjärnan? I majupplagan av tidningen Resumé kunde vi läsa om pågående forskning inom området neuroestetik, ett begrepp som blir allt mer vedertaget på ett av världens största företag.

För drygt tre år sedan genomförde Google, tillsammans med arkitekten Suchi Reddy och möbelmärket Muuto, sitt första publika experiment inom neuroestetik på en möbelmässa i Milano. Här samlades data om besökarnas hjärtrytm, hudtemperaturer, svettmängd och rörelsehastighet in med hjälp av en smartklocka, samtidigt som de passerade genom tre olika rum med tre olika inredningar. Varför? För att förstå hur design påverkar hjärnan.

Sedan dess har Google fortsatt laborera med forskningen som en del av varumärkets designstrategi. Tidigare i år undersöktes hur olika ljud påverkar oss, i syfte att anpassa notifikationer från smarta högtalare efter sina användare. Notiserna kommer via ett subtilt tryck på ytan som högtalaren står på, en harmonisk melodi eller en vindpust som sätter något närliggande objekt i rörelse (till exempel bladet på en krukväxt). Allt för att varumärket ska optimera känslan av mentalt lugn hos sina användare.

Experimenten gör det tydligt att det blir allt viktigare att inte bara fundera på hur ett varumärke känns i magen eller hjärtat. Om vi ska följa neuroestetik-trenden är den nya frågan att ställa oss hur det uppfattas av hjärnan.

Facebook
Twitter
LinkedIn