En tillbakablick på Almedalsveckan

En tillbakablick på Almedalsveckan

Innan höstrusket tar över (och vi glömmer att sommaren faktiskt finns) passar vi på att blicka tillbaka till tiden innan semestern. Närmare bestämt till Almedalen 2019, där årets Relevans-styrka bestod av en rutinerad projektledare och två förstagångsbesökande copywriters.

Det tog inte många minuter innanför murarna innan vi konstaterade att nystrukna skjortor och blusar i samtliga nyanser av blått var veckans populäraste plagg. Eller, åtminstone med undantag för alla regnjackor och give away-ponchos som åkte fram med jämna mellanrum. Men under vistelsen bevakade vi inte bara rådande klädkoder – vi lyckades också beta av ett och annat tangentbordsknackande jobb, se en fotbollsmatch som fick oss att (kanske för första gången) förstå känslostormarna som en inbiten supporter genomlider, lyssna till partiledartal och låta ett och annat rosévinsglas slinka ner. Fast högst på agendan stod naturligtvis att ta del av så många seminarier som möjligt.

Trots att årets stora snackis var miljö- och klimatfrågor är svensk hälso- och sjukvård fortfarande ett av Almedalens mer dominerande ämnen. Det ger oss på Relevans en möjlighet att inspireras av samtal och ta del av tips som kan gynna såväl oss som våra kunder. Tack vare det breda utbudet på hälsorelaterade seminarier kunde vi också fylla på våra kunskapskonton. Visste du till exempel att sjukdomen hyperhidros, överdriven svettning, drabbar ca 300 000 personer i Sverige?

Silence is gold
En morgon tog vi del av Accentures frukostföreläsning om digitala trender. Här påpekades bland annat vikten av personlig kommunikation, att inte underskatta kraften i en folksamling och att varumärken vinner på att våga stå upp för någonting.

Visby 2

En annan rekommendation vi kan skriva under på var att silence is gold. Under 2018 fick konsumenterna ett uppvaknande kring digitaliseringens negativa konsekvenser för vårt psykiska mående, vilket resulterade i att Apple och Google införde tjänster som skulle hjälpa oss att minska vår skärmtid. Detta har i sin tur lett till ett nytt beteende där vi väljer bort varumärken som uppfattas tjatiga, skriker efter vår uppmärksamhet eller säger för mycket vid fel tillfälle.

”Det får inte bara bli prat”
Precis som majoriteten av alla ö-besökare från life science-sfären höll vi främst till i Dagens Medicins byggnad. Här fick röster från alla perspektiv bli hörda – i paneldebatterna på scenen möttes såväl vårdpersonal och patienter som politiker och personer från läkemedelsindustrin.

Visby 3

Här diskuterades allt från potentiella lösningar på bristen av en fast vårdkontakt, den svåra övergången från barnkliniker till vuxenvården och hur patienten kan bli mer involverad i sin behandling. Ett patientcitat som fastnade var påminnelsen om att ”Vi har ett helt liv som ska fungera utanför sjukdomen”. Ett annat var följande av Emma Skoglund, patientrepresentant från Ung Cancer, som belyste vikten av resultat för dagens patienter: 

”Men när vi pratar om patientsamverkan och patientdelaktighet kan jag inte låta bli att ställa frågan: Är det på riktigt? Eller pratar vi bara för att det ska låta bra?”

Huruvida alla samtal, åsiktsutbyten och handskakningar i Visby leder till någonting konkret återstår att se. Vår Relevans-trupp lämnade åtminstone Gotland med nya perspektiv, tankar och idéer som vi ser fram emot att förverkliga under hösten.

Facebook
Twitter
LinkedIn