Balansera sociala medier och mental hälsa i jul

Julstjärnor

Julen närmar sig – en tid för glädje, reflektion och samvaro med nära och kära. Det är också en tid då vi kan bli särskilt uppslukade av våra skärmar, med en konstant ström av uppdateringar, bilder och meddelanden som ständigt slåss om vår uppmärksamhet. Här är några hjälpsamma tips för att hålla en hälsosam balans mellan digital närvaro och julefröjd.

Spåra din appanvändning
Med hjälp av en ”appövervakare” kan du se hur mycket tid som faktiskt går åt till att skrolla genom flöden när du kanske i stället skulle kunna baka pepparkakor eller pynta granen. Att övervaka tiden är det första steget mot att sätta meningsfulla gränser.

Skapa telefonfria zoner
Under julen kan man göra vissa delar av hemmet till en fristad från digitala störningar. Att hålla telefonen utanför sovrummet är en julklapp som gynnar både sömnkvalitet och mental återhämtning.

Ta bort appar tillfälligt
Är du frestad att ständigt kolla de senaste uppdateringarna om julklappsinköp och semesterplaner? Ta en timeout från sociala medier genom att avinstallera appar, även om det bara är för en dag.

Var närvarande
Julen är den perfekta tiden för att vara närvarande. Lämna telefonen därhän och njut av de små sakerna – som att se snöflingor virvla utanför fönstret eller lyssna på julmusik med familjen.

Städa upp i ditt flöde
Ge dig själv ett positivt flöde i julklapp. Avfölj stressande konton och omge dig i stället med innehåll som sprider julglädje och uppmuntran.

Stäng av notifikationer
Stäng av störande notifikationer för att kunna fokusera på viktigare saker, såsom julbak, dekorationer och mysiga filmkvällar.

Genom att vara uppmärksam på vår användning av sociala medier kan vi säkerställa att högtiden blir lika återhämtande som den är festlig. Låt denna jul bli en påminnelse om att vår mentala hälsa är värd att prioritera, även i en värld som blir alltmer uppkopplad.

Facebook
Twitter
LinkedIn