Kullaleden, etapp Domsten–Viken

Njut av friska vindar från Kattegatt, ett friskt dopp i Öresund och varm sand mellan tårna i Domsten. I Christians fiskebod i hamnen kan du köpa rökt fisk i vitlöksbröd eller en glass. Vandra sedan norrut längs med Kullaleden och Öresund. I Gråläge kan du sikta solbadande sälar ute på Domstensrevet. Ta kikaren till hjälp! 

Vid klart väder kan du kasta blicken över sundet och se skådeplatsen för Shakespeares Hamlet. Vi talar givetvis om Kronborg Slott som är beläget på en udde i Helsingör. Slottet byggdes här eftersom man ville ha full koll på vem som passerade – och så att man fick in tull (det kostade att passera). 

Tillbaka till Sverige. Naturen här är artrik och vattnet utanför är ett naturreservat, precis som heden och talldungen norr om Gråläge. På heden betar får under sommaren, vilka även får sällskap av getter. De håller vegetationen i schack.  

Vi traskar vidare och når pittoreska Viken, ett gammalt fiskeläge. Här ska du utforska de små gränderna och eventuellt avsluta med en god middag på någon av krogarna. Café Öresund bjuder på goda bakverk och har du tur är Sophiamöllan öppen. Köp med dig nymalt mjöl och sväng ihop ditt alldeles egna bakverk.

Domsten ligger cirka 10 kilometer norr om Helsingborg. Om du är billös kan du ta dig hit med stadsbuss 8 eller regionbuss 220 från Helsingborg, gå av vid hållplats Domsten väg 111.
contentmap_plugin