Våra bästa hemester-tips

I år har vi frågat alla Relevansare om deras bästa hemester-tips.
Här kommer några härligheter som passar både bra och dåligt sommarväder. Trevlig sommar!
The Bureau

Berths serietips

Den franska TV-serien Falsk identitet

Ett franskt spiondrama i 5 säsonger. Seriens välskrivna manus är godkänt av Frankrikes underrättelsetjänst och är en trovärdigare variant av Homeland, skulle man kunna säga.

Seriens huvudperson är en agent som blir dubbelagent vid namn Malotru.

I centrum står också en kärlekshistoria (som är en stor del i att det blir dubbelagentspel) med en syriansk kvinna vid namn Nadia El Mansour. Serien speglar både ett geopolitiskt maktspel, likaså kriget mot terrorismen och ett ständigt cyberkrig. Ta dig till platser som Damaskus, Amman, Paris, Moskva, Kairo, Phnom Penh, Irak, Iran, Saudiarabien, USA och Israel. 

Inte övertygad än? Se trailern här

Falsk identitet finns på SVT Play.

De omätbaras renässans

Ludvigs boktips

Det omätbaras renässans: En uppgörelse med pedanternas världsherravälde av Jonna Bornemark

Beskrivning från Adlibris:

”Filosofen Jonna Bornemark fortsätter och fördjupar efter sitt populära Sommarprogram: En kritik av mätbarhetens tidsålder. Vi lever i en mätbarhetens tidsålder och vi löser våra problem genom att spalta upp, mäta och kvantifiera. Våra mantran ekar i styrdokument och på kvalitetskonferenser: effektivitet, kvalitetssäkring, evidensbasering. Samtidigt ramas våra liv in av rankinglistor, betyg, kvalitetsindex, pulsmätare och stegräknare. Tilltron sätts därmed till yttre parametrar som vi tänker oss objektivt pekar ut den rätta vägen framåt. Vi flyr undan det subjektiva, det känslomässiga, det tillfälliga och den blotta tron och räknar istället: siffror, diagram och staplar verkar så mycket pålitligare. Ett resultat är att utrymmet för den praktiska kunskapen, för omdöme och situationskunskap blivit allt mindre.”
Öl

Les öltips

Young's Double Chocolate Stout, nr 1606 på Systembolaget

Öl från Storbritannien och bryggt i en stil som stammar från 1700-talet. Smakrik med tydlig karaktär av mörk choklad, inslag av kaffe, lakritsfudge, kavring och pomerans. Serveras vid 8–10°C som sällskapsdryck, eller till chokladdesserter.

Gräskrona

Annas pysseltips

Gräskrona

Plocka ett fång med högt gräs. Forma en ring av en färsk gren som blir själva stommen till din gräskrona. Dela gräset i buntar om ca 20 strån. Börja bind din krona enligt illustrationen. Sista delen kan fästas med en bit tråd.

Gräskrona
Hängstol

Carlos sommartips

Hängstolen ’La Siesta’

Då detta är ett av de bästa köpen jag gjort för att koppla av på sommaren så får det bli mitt tips. Här tillbringar jag tid så fort jag får en stund för mig själv. En trevlig podd och kanske ett glas Hartenberg (nr 2314) ger den totala semesterkänslan.

En handknuten hängstol från Mexiko som med sin ”smart hook” gör att den blixtsnabbt går att hänga upp i valfritt träd i princip varsomhelst, t.ex. i trädgården eller skogen.

För dem som inte har trädgård finns även ett snabbfäste som gör att den kan borras upp i taket inomhus. En hängstol i väl tilltagen storlek gör att man i princip kan ligga raklång, nästan som i en hängmatta.

Köp den här

P3 Historia

Sophias poddtips

P3 historia

50 minuter spännande historia för dig som missade historielektionerna i skolan eller som bara är lite extra intresserad av ämnet. Spännande avsnitt med intressanta historiska personer. Dessutom så blir man ju lite allmänbildad på köpet.

De sju systrarna

Boels boktips

De sju systrarna av Lucina Riley

Den första delen i en storslagen serie om familj, kärlek och identitet, som baseras på legenden om stjärnkonstellationen Plejaderna. Maia D Aplièse har länge isolerat sig i sitt barndomshem, det vackra slottet Atlantis vid Genèvesjön. Men efter att hennes adoptivfar hastigt går bort förändras allt. När hennes fem systrar kommer hem för att ta farväl av fadern får de alla varsin ledtråd, en pusselbit som ska hjälpa dem att finna sina rötter. Maias ledtråd för henne till en förfallen herrgård i Rio de Janeiro, där den äventyrslystna Izabela Bonifacio levde åttio år tidigare.

”Jag sträckläste boken under en semesterresa, ville helst inte bli störd eftersom berättelsen var så fängslande och spännande. En riktig bladvändare!”

Om man gillar boken kan man läsa om de andra systrarna och deras äventyr i ytterligare 4 böcker!! Den 6:e (och sista?) boken lär komma ut i höst.

Potatissallad

Karins salladstips

Färskpotatissallad med pesto

Ingen sommarbuffé utan färskpotatis. Här får de älskliga små knölarna sällskap av fräscha grönsaker – välj gärna dina favoriter.

6–8 portioner

ca 500 gram färskpotatis eller sparrispotatis
1 1/2 ask cocktailtomater
1 rödlök
4 dl ruccolasallad
1 knippe grön sparris, färsk eller djupfryst
3 msk grön pesto 

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och tillsätt salt. Låt potatisen koka tills den knappt är färdig. Den ska ha en hård kärna i mitten. Låt svalna. Halvera potatisarna eller skär dem i klyftor.
  2. Skölj och halvera tomaterna. Skala och skiva löken tunt. Skölj och ansa salladen.
  3. Koka djupfryst sparris enligt anvisningar på förpackningen. Koka färsk sparris 5–10 minuter i lättsaltat vatten. Spola i kallt vatten.
  4. Vänd försiktigt ihop tomater, lök, sallad och sparris. Blanda potatis och pesto och vänd ner i salladen.
Glass

Marikas isglasstips

Läskande isglass med lime och vattenmelon

Gröp ut köttet ur en vattenmelon och mixa det tillsammans med limesaft och mynta. Häll i isglassformar och lägg in dem i frysen i 4–5 timmar. Perfekt och nyttig törstsläckare när solen steker.
Statistik

Olofs poddtips

På tal om siffror

Statistikmyndigheten SCB pratar om statistik och siffror. Klimatstatistik, befolkningsstatistik, statistiktolkning och en massa annat.

Testamente

Mirandas boktips

Testamente av Nina Wähä

Testamente nominerades till Augustpriset 2019 och är värd precis all sin hype. Boken följer två föräldrar och 12 barn (eller 14 beroende på hur man räknar) i Tornedalen under mitten av 80-talet. Läsaren får lära känna varje familjemedlem genom egna kapitel, som under berättelsens gång vävs samman i en lång, gemensam och sällsynt indragande historia. Finare personporträtt får man leta efter – och trots att det finns ett genomgående mörker i berättelsen om familjen Toimi, vibrerar boken av hopp och en känsla av att allt ska bli bra. Läs!

Vin

Christians vintips

Ett aptitretande och matvänligt rosévin: Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt, nr 5600 på Systembolaget

År 1922 korsade Dr Zweigelt druvorna blaufränkisch och st laurent – druvan zweigelt föddes, som blivit Österrikes röda nationaldruva. Namnet på detta vin ­– gjort på just zweigelt – är nästan omöjligt att uttala, men desto lättare att njuta av. Ett torrt vin med hög syra, mycket bär och en liten trevlig pepprighet. Det gör sig lika bra som aperitif på altanen som ackompanjemang till den grillade fisken eller grönsakerna. Ett år prisat som bästa rosévin i Vinnordic Wine Challenge.

Saft

Åsas safttips

Enkel och somrig rabarbersaft

Du behöver:
- 1 kg rabarberstjälkar
- 1  1/2 l vatten
- 5 dl strösocker
- Färskpressad saft från 1 citron

Skölj och skär rabarbern i bitar.
Blanda allt i kastrull.
Koka i 15 minuter.
Sila av, sen är det klart!
Häll upp i steriliserade glasflaskor.