Adacolumn, den immunologiska behandlingsmetoden

Adacolumn, som används mot ulcerös kolit och Crohns sjukdom (IBD), har länge dragits med ett missvisande rykte. Många tror att Adacolumn är ett läkemedel och därför bör jämföras med andra läkemedel mot IBD. Inget kunde vara mer fel.

Adacolumn är en medicinteknisk behandling, dvs. inga tabletter eller sprutor, utan en kolonn (plastcylinder) som är fylld med över 30 000 cellulosaacetat-kulor. När blodet från en IBD-patient passerar genom kolonnen fastnar de inflammatoriskt aktiva vita blodkroppar som attackerar cellerna i tarmen, och därmed kan tarmen återhämta sig och läka. Adacolumn tar bara bort de blodkroppar som är involverade i inflammationen, the ”bad guys”. De övriga välgörande blodkropparna passerar förbi. Immunologiskt, eller hur?


Adacolumn annonsVi bemöter missuppfattningen om att Adacolumn är ett läkemedel i en DR-serie till läkare. De förklarar på ett illustrativt sätt hur Adacolumn verkar och att metoden är mycket mer väldokumenterad än vad många läkare tror.

Adacolumn DR medicinboxAdacolumn DR bipacksedelAdacolumn DRAdacolumn DR studie


Sidan fattaibd.se riktar sig till patienter, själva grundbulten för sidan är insikten "förstår du varför IBD uppstår så förstår du också varför Adacolumn fungerar".

Sidan innehåller bland annat en animerad mode of action-film, en IBD-skola och Adsorbia – ett app-spel – där du kan ta striden mot ”the bad guys”.

Fatta IBD hemsida