En kväll förra året visade Vetenskapens värld en BBC-dokumentär (vad vore förresten Vetenskapens värld utan alla inköpta och mestadels högkvalitativa BBC-dokumentärer?) som fick den puttrande kost- och dietdebatten att börja stormkoka av förtjusning, förvåning och förväntan: 5:2-dieten introduceras för svenska folket. Journalisten och läkaren Michael Mosley tog rollen som försöksperson och undersökte samtidigt vad experter hade att säga om att 2 dagar i veckan äta minimalt (500 kalorier för kvinnor, 600 för män) och övriga dagar stoppa i sig vad man vill. Särskilt en forskare stod i fokus och det var utifrån dennes forskning om dieten som Mosley liksom byggde hela sin hypotes, som sedan basunerades ut till massorna.

Man kanske kan kalla det ett Eureka moment av en nutida Arkimedes. Fast utan att springa naken ut på gatorna och skrika: “Jag har funnit det – svält er själva två dagar i veckan!”. Principen med 5:2 är periodisk fasta. En sorts schematisk semi-asketism med det högre syftet att tappa kilon.

Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet, tittade också på Vetenskapens värld den där kvällen och testade sedan dieten själv. Därtill startade hon den första och största studien av personer som går på 5:2, med totalt 100 personer. Hittills har det gått bra. Avhoppen är ovanligt få och viktnedgång kan ses hos 99 % av studiedeltagarna. Men vikttapp verkar inte vara den enda vinsten. Att varva matknapra dagar med glupska verkar påverka hälsan positivt långsiktigt. Teorin är att lägre kaloriintag sänker nivån av en tillväxtfaktor som kallas IGF1. Färre kalorier = sänkt IGF1 = kroppen börjar laga sina egna celler i stället för att bilda nya. I den pågående studien har man kunnat se tecken på att IGF1-värdena blivit lägre hos försökspersonerna. Proppa i sig skräpmat 5 dagar i veckan och samtidigt reparera sina egna celler (!?). Jahapp. Vilken diet kommer att toppa detta? Man tror, Michael Mosley tror, nämligen att 5:2-dieten kan förlänga livet och ge positiva effekter på de riskfaktorer som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Nåja, vi får lägga en del av förhoppningarna på is tills de slutgiltiga resultaten av studien kommer om några månader.